Het hebben van een goudvoorraad levert een belangrijke bijdrage aan het publieke vertrouwen in de stabiliteit van een centrale bank. Dat zei Carl-Ludwig Thiele, bestuurslid van de Bundesbank, in een interview met de World Gold Council. In de decembereditie van hun nieuwsbrief legt Thiele uit welke maatregelen de Duitse centrale bank de afgelopen jaren heeft genomen om het publiek meer inzicht te geven in haar goudvoorraden en waarom ze een aantal jaar geleden besloten heeft een deel van het goud uit het buitenland terug te halen.
De Bundesbank heeft sinds 1951 een goudvoorraad van bijna 3.400 ton opgebouwd, waarmee Duitsland momenteel de tweede grootste publieke goudvoorraad ter wereld heeft. Het grootste gedeelte van deze reserve werd opgebouwd tussen de jaren ’50 en de jaren ’70, toen Duitsland een overschot op de handelsbalans had en dus de financiële middelen had om grote hoeveelheden goud te kopen. Tot voor kort lag het grootste gedeelte daarvan nog in het buitenland, maar door de repatriëring van 674 ton ligt de helft van de totale goudreserve inmiddels in de kluis van de Bundesbank in Frankfurt.
Repatriëring goudreserve
Door de Europese schuldencrisis en de stijging van de goudprijs kwam het edelmetaal opnieuw in de belangstelling te staan. Niet alleen bij beleggers en spaarders die goud kopen, maar ook bij burgers die zich zorgen begonnen te maken over de veiligheid van de Duitse goudvoorraad. Zodoende besloot de Bundesbank in de herfst van 2012 voor het eerst inzicht te geven in de verdeling van haar goudreserve over de verschillende locaties waar het opgeslagen werd.
Ook besloot de centrale bank op dat moment een substantieel gedeelte van het goud terug te halen uit New York en al het edelmetaal bij de Franse centrale bank over te brengen naar Frankfurt. Dit besluit werd niet alleen genomen om het publieke vertrouwen te versterken, maar ook omdat de omstandigheden daarvoor gunstiger waren geworden. De Bundesbank had voldoende opslagcapaciteit in Frankfurt, terwijl de geopolitieke onzekerheid door het wegvallen van het ‘IJzeren Gordijn’ een stuk kleiner was geworden.
De repatriëring van een deel van de goudvoorraad werd in 2013 officieel bekendgemaakt en werd eerder dit jaar al voltooid, ruim twee jaar voor de vastgestelde deadline van begin 2020. Inmiddels heeft de centrale bank de helft van haar edelmetaal weer in eigen beheer.
Ontwikkeling goudvoorraad Duitsland sinds 1951
Publicatie lijst van goudbaren
Om het publieke vertrouwen verder te versterken publiceerde de Bundesbank in oktober 2015 ook een gedetailleerde lijst van alle goudbaren, wat in de wereld van centrale banken zeker niet gebruikelijk is. Op deze lijst van bijna 2.400 pagina’s staan de serienummers en kenmerken van de ongeveer 270.000 goudstaven van de Bundesbank. Deze lijst is sindsdien drie keer bijgewerkt, omdat er gedurende deze periode steeds goudbaren vanuit New York en Parijs werden overgebracht naar Duitsland.
De Bundesbank publiceerde in 2015 een uitvoerige lijst van goudbaren
Ook bracht de Bundesbank in 2015 een video naar buiten, waarin ze aan het publiek uitlegt waarom ze edelmetaal terughaalt uit het buitenland en hoe ze de zuiverheid en het gewicht van deze goudstaven controleert.
Goud als strategische reserve
De Duitse centrale bank heeft omgerekend naar de actuele goudkoers ongeveer 68% van haar reserves in het edelmetaal. De overige reserves houdt ze aan in de vorm van vreemde valuta. Niet alleen in Duitsland bewaart de centrale bank een groot gedeelte van haar reserves in het edelmetaal. Ook veel andere Europese landen hebben naar verhouding zeer grote goudvoorraden, zeker in vergelijking met belangrijke opkomende economieën als China en Rusland.
In navolging op de Duitse centrale bank besloten ook de centrale banken van Nederland en Oostenrijk de afgelopen jaren een deel van hun goudreserve uit het buitenland terug te halen. Ook hebben onder meer de Amerikaanse en Mexicaanse centrale bank de afgelopen jaren naar het voorbeeld van de Bundesbank een lijst van goudbaren vrijgegeven.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.