Canadian Mint lanceert zilverfonds van $100 miljoen

Het zilverfonds van de Canadian Mint krijgt in eerste instantie een omvang van maximaal $100 miljoen, wat omgerekend naar de huidige spotprijs goed is voor ongeveer 95,6 ton of iets meer dan 3 miljoen troy ounce aan fysiek zilver. De komst van dit zilverfonds is eigenlijk geen verrassing, want bij de lancering van een soortgelijk fonds voor goud werd er al gehint naar een variant voor de zilverbeleggers.

Vergeleken met de verschillende exchange-traded funds (ETF's) voor zilver lijkt het fonds van de Canadian Mint erg aantrekkelijk. Beleggers die een positie nemen in een ETF als het SLV bezitten feitelijk nog geen zilver, maar louter een aandeel in een stapel zilver waaruit een gedeelte alleen opvraagbaar is vanaf een zeer groot bedrag. Bij het Canadese zilverfonds maakt elke belegger wel aanspraak op een toegewezen hoeveelheid zilver, die beschikbaar is in de kluis van de Canadese munt.

Omdat de Canadese munt zelf met het edelmetaal werkt heeft het al een goed beveiligde opslagruimte, waardoor de overheadkosten van dit nieuwe zilverfonds zeer beperkt zijn. De Candese munt vraagt een vergoeding van 0,45% per jaar voor deze opslagdienst, aangevuld met een commissie van 3% voor de eerste inschrijving. In feite vormt het initiatief van de Canadese munt dus een goed alteatief voor een fonds als het PSLV van Eric Sprott, dat eveneens een 1:1 allocatie van zilver belooft en dat haar zilverbaren ook laat opslaan bij de Canadese munt. Het zilverfonds begint met een omvang van $100 miljoen, maar kan snel uitgebreid worden als daar vraag naar is. Het eerder gelanceerde goudfonds begon op $250 miljoen, maar werd door de grote vraag vanuit de markt al snel opgeschroefd naar $600 miljoen.

Certificaten

De Canadian Mint heeft de handen ineen geslagen met TD Securities en National Bank Financial, die over de infrastructuur beschikken om het zilverfonds toegankelijk te maken voor beleggers. Dezelfde partijen brachten een jaar geleden ook het vergelijkbare goudfonds van de Canadese munt op de markt. Beleggers kunnen binnenkort in stukjes van $20 instappen in het zilverfonds, waaa ze certificaten ontvangen die op een beurs verhandeld kunnen worden. Op deze manier combineert de Canadian Mint beleggers de zekerheid van het bezit van fysiek metaal met het gemak van een digitaal handelsplatform.

De certificaten zullen door het leven gaan als Silver ETR's en zullen verhandeld worden op de TSX. Eens per maand krijgen de deelnemers de gelegenheid hun certificaten in te ruilen voor fysiek zilver of voor cash. Bij het inruilen van certificaten voor fysiek zilver is er wel een minimumgrens ingesteld. Pas vanaf 5.000 ETR's ($100.000) kan men fysiek zilver opvragen.

De Canadese Munt biedt zilveropslag met verhandelbare certificaten aan

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo