Casey Research over de relatie tussen rente en goud

Dat goud niet op dezelfde manier gewaardeerd kan worden als aandelen en obligaties is duidelijk, omdat het metaal geen cashflow oplevert en de samenstelling ervan altijd hetzelfde blijft. Om die reden zien sommige analisten en beleggers, waaronder ook Warren Buffett, goud als een nutteloze belegging. In plaats van een constructieve bijdrage te leveren aan de waardering van goud wordt soms alles uit de kast getrokken om het kopen van goud belachelijk te maken. Goud zou voor angsthazen zijn, die hun geld niet durven toe te vertrouwen aan bedrijven, banken en overheden. (over deze discussie heeft FOFOA onlangs een mooi artikel geschreven)

Een meer constructieve bijdrage komt van Casey Research, een instituut dat met goed onderbouwde redenen kan aangeven waarom ze op dit moment hun voorkeur uitspreken voor goud en zilver. In een recent verschenen artikel leggen analisten Alena Mikhan en Jeff Clark de relatie bloot tussen rente en goud. De rente wordt berekend aan de hand van 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties, waarop een inflatiecorrectie werd toegepast om tot de reële rente te komen. Is de reële rente positief, dan groeit uw koopkracht met een belegging in het staatspapier. Zien we een negatieve rente, dan levert u effectief aan koopkracht in met deze belegging. Een rente van 5% klinkt leuk, maar als de inflatie nog hoger is dan 5% verliest u effectief aan koopkracht.

De goudprijs en de reële rente op de Amerikaanse staatsobligaties werden door Casey Research over elkaar gelegd in één grafiek, waaa een interessant verschijnsel zichtbaar werd. De grafiek loopt terug tot begin 1970 en laat verschillende momenten zien waarop de reële rente in negatief gebied kwam. Deze zijn in onderstaande afbeelding met grijzen lijnen gemarkeerd. Wat meteen opvalt is dat de goudprijs het gedurende die korte fasen bijzonder goed heeft gedaan, terwijl de goudprijs juist bleef liggen in de lange periode van 1982 tot en met 2001. In deze periode leverden de staatsobligaties een positief reeël rendement op en was goud dus minder aantrekkelijk. De omgekeerde relatie tussen goud en de reële rente was in elk geval in de afgelopen veertig jaar vrij sterk.

Rente en goudprijs (Bron: Casey Research)

Maar er zit nog meer informatie in deze grafiek, zoals de volgende grafiek van Casey Research laat zien. Deze grafiek is identiek aan de vorige, maar verlegt de scheidingslijn van 0% naar 2% reële rente. Hier blijkt de relatie nog sterker, want vrijwel de hele koerswinst die goud sinds 1970 heeft neergezet werd behaald in tijden dat de reële rente op staatsobligaties onder de 2% zakte. Deze grens van 2% reële rente blijkt een zeer sterke indicator te zijn voor de goudprijs.

Levert de 10-jaars Amerikaanse staatschuld na inflatiecorrectie een rente op van minder dan 2%, dan stroomt er een aanzienlijk vermogen richting goud. Dit niveau kan worden omschreven als een kantelpunt, waarop veel vermogen heen en weer wordt geschoven tussen staatsobligaties en goud. Op zich is dit een logische beweging, want bij een dermate kleine risicovergoeding op staatsobligaties wordt het veel interessanter om vermogen in goud te stoppen. Goud blijft immers altjd goud en is niet afhankelijk van een tegenprestatie voor haar waarde, zoals bij aandelen en obligaties wel het geval is.

Rente en goudprijs (Bron: Casey Research)

Lage rente

Wereldwijd hebben centrale banken de rente flink verlaagd, in de hoop de economie aan te jagen. Als gevolg van het overvloedig beschikbare goedkope geld zijn ook de rendementen op staatsobligaties gezakt, terwijl het extra geld in de economie de inflatie juist aan het opdrijven is. Dit beleid, dat volgens centrale banken nodig is om de economie te ondersteunen, blijkt dus vooral de goudprijs omhoog te stuwen. De rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties schommelt nu al bijna een half jaar op het 'omslagpunt' van 2%, maar daar moet de inflatiecorrectie nog overheen. Dit gegeven is zeer bullish voor goud, zoals de afgelopen veertig jaar historie hebben uitgewezen.

Wie zich afvraagt of goud tegen de huidige prijzen nog steeds te duur is moet dus kijken naar de reële rente. Is die lager dan 2% of zelfs negatief, dan ligt het in lijn der verwachting dat de goudprijs stijgt. Het verband tussen rente en de goudprijs is niet bepaald willekeurig, want de rente is in feite een compensatie voor risico. Is de compensatie niet meer adequaat om de risico's af te dekken, dan doet een belegger er goed aan om zijn vermogen te verschuiven richting beleggingen die minder risico dragen. Goud is daar een voorbeeld van, omdat fysiek goud geen risico heeft van een tegenpartij die zijn prestaties mogelijk niet nakomt.

Omgekeerd geld ook dat goud geen goede belegging is als het rendement op andere beleggingscategorieen veel groter is dan het verwachte risico. Onderstaande grafiek laat zien dat de goudprijs iets omlaag ging toen de reële rente op staatsobligaties ver boven de grens van 2% lag. Zie ook onderstaande grafiek met de uitsnede van 1982 tot en met 2001, toen goud in een bear market zat.

Goudprijs daalde toen reële rente hoger was dan 2% (Bron: Casey Research)

Lage rente tot 2014

Ben Beanke gaf in januari aan dat de Federal Reserve de rente nog tot in 2014 op het huidige lage niveau gehandhaaft zal worden, zolang de economie niet snel genoeg herstelt. Met dit statement legde Beanke in feite een belangrijk steunpunt onder de goudprijs, want de extreem lage rente zal het rendement op Amerikaanse staatsobligaties drukken. Een ander belangrijk punt dat de analisten van Casey Research aanwijzen is de impact van een hoge reële rente op staatsobligaties. Die is weliswaar ongunstig voor goud, maar moet langdurig aanhouden wil het de goudprijs echt omlaag brengen. Reële rentes van meer dan 5% zijn zeer onwaarschijnlijk, omdat de schuldenlast op elk niveau van de maatschappij veel te groot is om dergelijke rentes te kunnen blijven betalen.

Conclusie

Gewapend met deze kennis komen de analisten van Casey Research tot de volgende verwachtingen voor de toekomst:

  1. Je kunt vandaag de dag prima goud kopen. Zo lang de reële rente lager dan 2% zal de bullmarket in goud doorzetten.
  2. Laat je niet in paniek brengen door stijgende rentes op (Amerikaanse) staatsobligaties, het is de reële rente die telt. Na correctie voor de inflatie dus.
  3. Casey Research is van mening dat de reële rente voorlopig negatief zal blijven, als gevolg van het soepele monetaire beleid van centrale banken. Zullen de Federal Reserve en andere centrale banken de rente snel laten stijgen? Die intenties hebben ze nog niet gegeven, integendeel.
  4. Als de reële rente weer boven de 2% stijgt en op een hoog niveau blijft, kan dat een verkoopsignaal zijn. Natuurlijk hangt de feitelijke beslissing om te verkopen ook af van andere factoren die meespelen, zoals economische, sociale en geopolitieke ontwikkelingen. Dat zijn overigens ook factoren die beleggers aanleiding kunnen geven om goud te kopen.

Disclaimer: Wij geven geen direct beleggingsadvies, maar presenteren de informatie die naar onze mening belangrijk is voor beleggers in goud en zilver. Doe als belegger je eigen onderzoek en trek zelf conclusies. Rendementen die in het verleden behaald zijn bieden nooit een garantie voor de toekomst.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo