Centrale banken houden van goud

Edelmetalen hebben het beste kwartaal van de afgelopen 30 jaar achter de rug, terwijl goud- en zilvermijnen de sterkste rally in jaren meemaakten. Aandelen van deze bedrijven zijn in amper vier maanden tijd gemiddeld in waarde verdubbeld. Nu was de index van deze mijnbedrijven de afgelopen jaren met bijna 90% gezakt, dus om dit goed te maken moet de index nog veel verder stijgen. Van een overwaardering lijkt dus nog lang geen sprake. Wie wacht op een correctie om in te stappen, kan daar mogelijk nog lang op wachten. De toekomst zal het uitwijzen…

Veel beleggers wachten momenteel op een terugval van de goud- en zilverprijs om in te stappen. Dit bleek de laatste jaren steeds een goede tactiek in een ‘bear market‘. Maar de kans is groot dat we het einde van de bear market hebben gezien en dat beide edelmetalen nu in een bull market zitten. En dan gelden er andere regels.

gold-mining-etf

Aandelen goudmijnen dit jaar al bijna in prijs verdubbeld (Bron: Yahoo Finance)

Goudprijs houdt hoger niveau vast

Niets gaat in een rechte lijn omhoog, maar goud en zilver weigeren vooralsnog veel van hun winst prijs te geven. In februari daalde de goudprijs van $1.250 tot $1.200, een daling van 4% die slechts één week duurde. Daarna ging goud verder met een stijging tot $1.272 op 10 maart. Daarna volgde weer een kleine correctie waarbij de prijs daalde tot $1.215, een daling van 4,4% die uiteindelijk drie weken duurde. Op 11 april was de goudprijs alweer terug boven $1.250.

Recent zagen we opnieuw een 3-daagse daling tot $1.227, een stijging tot boven $1.250 gevolgd door een lichte daling tot $1.232 vorige week vrijdag. Afgelopen week steeg de prijs weer tot $1.283 op het moment van schrijven. Op iedere dip zien we nieuwe kopers op de markt komen, een sterk signaal.

Wie verkoopt er nog goud?

Centrale banken zijn al jaren koper van goud, Oosterse centrale banken kopen immense hoeveelheden om hun goudvoorraad te verhogen, terwijl Westerse centrale banken al in 2009 gestopt zijn met de verkoop van hun goud.

Wij zien dat particuliere beleggers bijna alleen maar fysiek goud kopen, wij hebben vrijwel geen cliënten die hun goud komen verkopen. Hedge funds zien de stijgende trend en staan aan de ‘long’-kant wat edelmetalen betreft. Nu Deutsche Bank op heterdaad werd betrapt met manipuleren van de prijs en heeft aangegeven te gaan klikken over praktijken van andere banken, lijkt de bankenwereld de handdoek in de ring te gooien om de goudprijs kunstmatig te drukken. Ik heb deze manipulatie al eens vergeleken met een bal die je probeert onder water houden, het lijkt erop dat de bal aan het omhoog schieten is.

En mochten de banken alsnog een achterdeur vinden om de prijs te manipuleren, dan zal dit onmiddellijk opvallen aangezien China nu haar eigen systeem heeft om fysiek goud en goud futures te verhandelen. Wanneer de prijs te veel zou afwijken, gaan er direct alarmbellen af.

Veel waarnemers wijzen ook op het feit dat de goudprijs stijgt sinds er door Engeland bekend is gemaakt dat er een bindend referendum gaat plaatsvinden over de EU, de zogenaamde ‘Brexit’. De polls geven tot nu toe aan dat er ‘nee’ gestemd gaat worden. Men is dan bang dat andere landen hetzelfde gaan doen en dat hierdoor dus een domino-effect ontstaat. Het wordt interessant de komende maanden, net zoals de afgelopen maanden.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van Goudstandaard.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *