De World Gold Council publiceerde vandaag haar rapport over de goudmarkt in 2014. Uit het rapport komt naar voren dat de wereldwijde vraag naar goud vorig jaar 3.924 ton was, een daling van vier procent ten opzichte van 2013. De daling bleef beperkt door een bijzonder sterk vierde kwartaal, waarin de vraag naar goud met 987 ton een procent of zes hoger lag dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor.
De vraag naar gouden juwelen was in 2014 lager dan in het jaar daarvoor, omdat de grote prijsdaling van 2013 veel vraag naar goud ontketende in vooral Aziatische landen. Daar koopt men goud overwegend in de vorm van sieraden. Daar staat een grotere investeringsvraag naar goud tegenover, want de uitstroom van goud uit ETF’s was beduidend kleiner, terwijl beleggers wereldwijd nog steeds veel goudbaren en gouden munten bleven kopen. Ook werd de goudmarkt vorig jaar ondersteund door centrale banken. Zij kochten het afgelopen jaar veel meer goud dan in 2013.
Wereldwijde vraag naar goud daalde vorig jaar met 4% ten opzichte van 2013
Minder vraag naar juwelen
De vraag naar gouden juwelen kwam vorig jaar uit op 2.153 ton, een daling van tien procent ten opzichte van 2013. Opvallend is dat de vraag naar juwelen in India het afgelopen jaar juist met 8% gestegen is naar 662 ton. Sinds 1995, toen de World Gold Council deze cijfers begon bij te houden, is er in dit land niet zoveel goud gebruikt voor sieraden als in het afgelopen jaar.
De daling komt vooral voor rekening van China, waar de vraag naar het edelmetaal voor juwelen met 33% daalde ten opzichte van 2013. Gezien de explosieve stijging van de vraag in 2013 is het niet vreemd dat de Chinezen dit jaar en stapje terug doen. Veel koopjesjagers hebben hun aankopen al in 2013 gedaan en kochten daarom in 2014 wat minder goud.
Opvallend was dat ook in de VS en in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar meer gouden sieraden verkocht werden dan in 2013, respectievelijk +9% en +18% op jaarbasis.
Chinezen kochten in 2014 veel minder gouden sieraden dan in 2013
Beleggers en spaarders blijven goud kopen
De vraag naar goudbaren en gouden munten wordt door de World Gold Council samengevat als de investeringsvraag. Ook de instroom van goud in beleggingsproducten als ETF’s wordt tot deze categorie gerekend. Beleggers en spaarders kochten vorig jaar 905 ton goud, een stijging van 2% ten opzichte van de 855 ton in het jaar 2013.
De wereldwijde vraag naar gouden munten en goudbaren was vorig jaar 40% lager dan in 2013. Veel koopjesjagers die in 2013 groot hebben ingeslagen kochten het afgelopen jaar wat minder goud. Daar staat tegenover dat er veel minder goud uit exchange-traded funds kwam. Zagen we in 2013 nog een uitstroom van 880 ton goud, vorig jaar was dat nog maar 159 ton.
Uitstroom goud uit ETF’s was in 2014 aanzienlijk minder dan in 2013
Vraag naar goudbaren en gouden munten blijft groot sinds uitbreken crisis
Centrale banken kopen opnieuw goud
Centrale banken blijven waarde toekennen aan hun goudreserve. Het aantal landen dat goud verkocht was minimaal en ook de volumes waren zeer beperkt. Kopers waren er des te meer, want in 2014 voegden centrale banken in totaal 477 ton van het gele metaal aan hun voorraden toe. Dat is een stijging van 17% ten opzichte van een jaar eerder.
Het vierde kwartaal van 2014 was het zestiende kwartaal op rij waarin centrale banken goud aan hun reserves toevoegden. Al sinds 2009 zijn centrale banken netto koper van goud, nadat ze jaren lang juist goud verkochten.
Maandelijkse aankopen goud door centrale banken
Aanbod blijft constant
Terwijl de productie van goudmijnen wereldwijd met 2% groeide in 2014 daalde het aanbod van sloopgoud naar het laagste niveau in zeven jaar. De totale productie van goudmijnen bereikte in 2014 een recordniveau van 3.114 ton. Het totale aanbod was vorig jaar 4.278 ton, wat betekent dat er vorig jaar wereldwijd 1.164 ton goud via recycling terug op de markt kwam.
Aanbod sloopgoud daalt, maar productie goudmijnen stijgt naar record in 2014
Goudmarkt Azië blijft in ontwikkeling
De World Gold Council merkt op dat de stroom van fysiek goud van West naar Oost gepaard gaat met de ontwikkeling van een nieuwe infrastructuur in Azië. In verschillende grote Aziatische steden zijn handelsplatformen opgezet waar beleggers goudcontracten en fysiek goud kunnen verhandelen. Naast de Shanghai Gold Exchange zijn er nu ook platformen in Singapore en Hong Kong.
Bron: Goudstandaard