Centrale banken kopen minder goud dan vorig jaar

Centrale banken hebben in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder goud gekocht dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het World Gold Council. Kochten ze een jaar geleden nog 104,1 ton goud bij, in de eerste drie maanden van dit jaar bleef de teller staan op ‘slechts’ 76,3 ton.

De daling van 18% ten opzichte van 2016 valt voor het grootste gedeelte toe te schrijven aan China, dat sinds oktober vrijwel geen edelmetaal meer aan haar reserves heeft toegevoegd. De centrale bank worstelde met een kapitaalvlucht, waardoor ze een aanzienlijk deel van haar valutareserves moest aanspreken.

Van de bijna $4 biljoen die ze in 2014 op de balans had staan is nu nog maar $3 biljoen over. Deze ontwikkeling zorgde er – samen met de stijging van de goudprijs – overigens wel voor dat de goudreserve als percentage van de totale reserve het afgelopen jaar verder toenam.

gold-purchases-quarterly-wgc

Centrale banken blijven goud kopen, maar minder dan vorig jaar (Bron: World Gold Council)

Rusland koopt meeste goud

Als we het hebben over de grootste private goudmarkt, dan steken China en India met kop en schouders boven de rest uit. Maar als het gaat om de strategische goudaankopen van centrale banken, dan komt geen enkel land in de buurt bij Rusland. Haar centrale bank kocht in drie maanden ruim 65 ton goud bij, de helft meer dan in het eerste kwartaal van een jaar geleden. Kazachstan kocht in het eerste kwartaal 9,6 ton goud bij, waarmee deze twee landen samen het grootste deel van de goudaankopen door centrale banken wereldwijd voor hun rekening nemen.

Hier en daar werden ook kleine hoeveelheden verkocht, bijvoorbeeld door Jordanië en Qatar (beide drie ton). Ook werden er nog kleinere volumes verkocht door de centrale banken van Tsjechië, Mexico, Mongolië en Mozambique. Argentinië leende in het eerste kwartaal van dit jaar een deel van haar goudvoorraad uit.

Centrale banken zijn al sinds het uitbreken van de financiële crisis goud aan hun reserves aan het toevoegen. Dat deden ze begin dit jaar minder gretig dan in 2016, maar de trend is nog steeds intact. Centrale banken kopen edelmetaal als vorm van diversificatie en als bescherming tegen politieke en economische risico’s.

Turkije

De rest van dit jaar zou ook de centrale bank van Turkije weer goud kunnen kopen, zo suggereert de World Gold Council. In april kreeg de centrale bank het recht van eerste koop voor al het goud dat in eigen land gedolven wordt. Daarmee volgt Turkije de koers van Rusland, waar de centrale bank ook een aanzienlijk deel van de binnenlandse goudproductie opkoopt.

Verschillende landen zien het strategische belang van het edelmetaal en willen het daarom zoveel mogelijk binnen de landsgrenzen houden. Ook China, de grootste goudproducent ter wereld, exporteert maar een zeer klein deel van haar binnenlandse productie.

Westerse landen hebben naar verhouding al zeer grote goudreserves en zijn daarom niet actief op de goudmarkt. Sterker nog, voor het uitbreken van de crisis verkochten ze jaarlijks nog een paar honderd ton goud onder het Central Bank Gold Agreement.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo