China was in 2015 voor het negende jaar op rij de grootste goudproducent ter wereld, zo blijkt uit een nieuw rapport dat deze week door de China Gold Association werd vrijgegeven. De Chinese goudmijnsector wist vorig jaar 450 ton goud uit de grond te halen, wat gelijk staat aan 14% van de wereldwijde goudproductie. Toch is dat niet genoeg om aan de vraag te voldoen, want naast de binnenlandse productie haalt het land jaarlijks ook honderden tonnen goud uit het buitenland.
Volgens de Chinese regering zal de vraag naar goud de komende vier jaar toenemen naar 1.200 ton op jaarbasis. Dat komt door de stijging van het welvaartsniveau, waardoor de bevolking zich meer goud kan veroorloven. Om deze groeimarkt te kunnen bedienen investeert de Chinese goudmijnsector niet alleen in haar eigen productiecapaciteit, maar ook in die van andere landen.
Goud uit Rusland
Volgens Sergey Kashuba, voorzitter van de Russische associatie van goudmijnen, bevindt Rusland zich in de ideale positie om goud te leveren aan China. Zo zijn er goede handelsbetrekkingen tussen beide landen en beschikken de Chinezen over de financiële middelen om te investeren in de Russische goudmijnsector. Sputnik News schrijft dat Chinese investeerders al hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van vier nieuwe goudmijnen in Rusland. Zijin Gold, het grootste goudmijnbedrijf van China, investeerde vorig jaar nog een bedrag van $100 miljoen in een verwerkingsinstallatie in het zuiden van Siberië.
De Russische VTB Bank zal een belangrijke rol spelen in de verkoop van goud aan China. Eerder dit jaar maakte de bank bekend dat zij van plan is jaarlijks honderd ton goud aan China te leveren. De twee landen zouden al plannen hebben om een gezamenlijk handelsplatform voor goud op te zetten.
Rusland kan goud leveren aan China
Chinese goudmarkt
China is samen met India de grootste afzetmarkt voor fysiek goud. Volgens cijfers van de China Gold Association steeg de vraag naar goud in China vorig jaar met 3,7% naar 985,9 metrische ton. In de eerste helft van dit jaar kochten Chinezen in totaal 528,52 ton aan goudbaren, gouden munten en sieraden. Dat is weliswaar 7,7% minder dan in dezelfde periode van jaar, maar gecorrigeerd voor de stijging van de goudprijs werd er in yuan uitgedrukt misschien zelfs meer goud verkocht dan een jaar eerder.
Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard