‘China heeft al bijna 20.000 ton goud’

China heeft de afgelopen jaren veel goud verzameld en beschikt naar schatting over bijna 20.000 ton aan goud, zo concludeert Koos Jansen van Bullionstar. Het grootste deel daarvan is in handen van particulieren, die al sinds 2004 door de overheid gestimuleerd worden goud te kopen.

Op basis van alle cijfers die hij de afgelopen jaren verzamelde over de Chinese goudmarkt concludeert Koos Jansen dat er in China inmiddels ongeveer 15.500 ton goud in particuliere handen is. De publieke goudvoorraad van de centrale bank zou ongeveer 4.000 ton bedragen, ruim twee keer zoveel als de officiële reserve van 1.839 ton die China communiceert aan het IMF.

Volgens schatting van Koos Jansen heeft China met in totaal 19.500 ton de tweede grootste bovengrondse goudvoorraden ter wereld. Op de eerste plaats komt India, waar alle inwoners samen naar schatting over 20.000 ton goud beschikken. Dat is exclusief de goudreserve van de Indiase centrale bank, die met 557 ton overigens veel kleiner is dan de officiële goudreserve van China.

china-goldbars-teaser

China heeft al bijna 20.000 ton goud

Chinese goudmarkt

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat China de grootste bezitter van goud is. In 2016 importeerde het land 1.300 ton van het edelmetaal, terwijl de goudmijnen in het land samen goed zijn voor een jaarlijkse productie van ruim 450 ton. Daarmee is China niet alleen de grootste importeur, maar ook de grootste producent van het edelmetaal.

“Op de Chinese goudmarkt gelden wetten en stimulansen om goud aan te bieden via de Shanghai Gold Exchange (SGE). Sloopgoud, binnenlandse goudmijnproductie en importen gaan allemaal eerst door de Shanghai Gold Exchange. Het goud dat word uitgeleverd via deze beurs komt dus overeen met de totale particuliere vraag naar goud”, zo verklaarde de analist van Bullionstar tegenover Epoch Times. De centrale bank koopt niet via deze route, die haalt het goud rechtstreeks uit bijvoorbeeld Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk.

Goud is vermogen

China stimuleert al jaren het privé bezit van goud als alternatief middel om in te sparen. Op die manier beschermen Chinezen hun koopkracht tegen inflatie en tegen een waardedaling van de eigen munt. Opvallend is dat de Chinezen juist veel goud kopen als de prijs daalt, terwijl Westerse beleggers vooral goud kopen bij stijgende prijzen. Dat komt omdat Westerse beleggers het edelmetaal nog steeds voornamelijk zien als een belegging, terwijl het in landen als China en India vooral gewaardeerd wordt als een vorm van vermogen.

Dit onderscheid zien we ook terug in de wereldwijde goudstromen. Toen de goudprijs tussen 2013 en 2015 daalde stroomde het goud met honderden tonnen tegelijk uit het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland richting China. Maar door de stijging van de goudprijs in 2016 nam de belangstelling onder Westerse beleggers toe en stroomde er goud van Zwitserland terug naar de kluizen van de Bank of England in het Verenigd Koninkrijk. Dat was vooral het gevolg van een toenemende belangstelling voor goud-ETF’s als GLD, die hun fysieke goudvoorraad in Londen bewaren.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo