China heeft in juni een half miljoen troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Chinese centrale bank. Daarmee groeit de totale goudvoorraad van het land naar 1.823 metrische ton, goed voor een vijfde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudreserve. De afgelopen twaalf maanden heeft People’s Bank of China 165 ton aan de kluis toegevoegd. Daarmee is de tweede grootste economie ter wereld verantwoordelijk voor een groot gedeelte van alle aankopen door centrale banken.
Tegen de actuele goudkoers vertegenwoordigt de totale goudvoorraad van China een waarde van ruim €77 miljard. Ten opzichte van de $3,2 biljoen aan valutareserves vertegenwoordigt het edelmetaal een marginaal aandeel van 2,3%, maar het is nog altijd meer dan een jaar geleden. Toen had de centrale bank slechts 1,6% van haar reserves in het gele metaal. China wil haar reserves diversificeren en is al jaren bezig met het uitbreiden van haar goudreserve.
China blijft goud aan reserves toevoegen (Grafiek via Hollandgold)
China blijft goud kopen
Een jaar geleden gaf China voor het eerst sinds 2009 weer openheid over haar goudreserve. Om te voldoen aan de boekhoudkundige regels van het IMF moest de centrale bank weer op maandbasis haar goudaankopen bekendmaken. Sindsdien heeft de tweede grootste economie ter wereld vrijwel iedere maand wat edelmetaal aan de kluis toegevoegd.
“Dat China goud blijft kopen is een duidelijk signaal dat er nog steeds wantrouwen is tegenover de Amerikaanse dollar. Het land wil minder afhankelijk zijn van de dollar en ruilt daarom een deel van haar valutareserves in voor goud. Dat lijkt me een logische keuze, want de Chinese centrale bank heeft nog steeds weinig goud in vergelijking met Rusland en veel Europese landen”, aldus Menno Brandsma van Hollandgold.
China waardeert haar goudvoorraad iedere maand naar de actuele goudprijs, net als de centrale bank van Rusland. De ECB waardeert het goud van alle lidstaten van de eurozone ieder kwartaal naar de actuele goudkoers. Daarmee laten de centrale banken zien dat goud een actieve rol speelt in het beheer van de reserves. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het edelmetaal nog steeds tegen een historische koers van $42,22 per troy ounce in de boeken staat.
Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold