In China wordt vandaag de dag meer goud verkocht dan in India. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er in China in totaal 306,4 ton aan gouden sieraden, munten en baren verkocht, tegenover 256,5 ton voor de Indiase markt. In het tweede kwartaal lijkt China opnieuw aan de leiding te gaan, want volgens data van de China Gold Association kochten Chinezen gedurende deze periode 385,5 ton aan goud. Dat is het grootste volume ooit gemeten in één kwartaal en tegelijkertijd een verdubbeling van de vraag naar goud ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Donderdag komen de nieuwste cijfers van de World Gold Council naar buiten, zodat we het vergelijk kunnen maken met de vraag naar fysiek goud op de Indiase goudmarkt.
In de eerste helft van dit jaar steeg de vraag naar gouden sieraden in China met 43,6% ten opzichte van een jaar geleden tot 383,9 ton. De vraag naar goudbaren en gouden munten steeg zelfs met 86,5% ten opzichte van de eerste helft van 2012 en kwam uit op 278,8 ton. Het aanbod van goud uit Chinese goudmijnen bedroeg in de eerste helft van dit jaar 192,8 ton, een stijging van 8,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
‘Bodem onder de goudprijs’
China legt met haar sterk toegenomen behoefte aan goud een stevige bodem onder de goudprijs. “Zonder de Chinese vraag naar fysiek goud zou de prijs van het edelmetaal nu veel lager liggen”, zo verklaart handelaar Joyce Liu van Philip Futures tegenover de Wall Street Journal. Volgens Axel Merk van Merk Investments LLC kan een toename van de aankopen in China de goudprijs verder omhoog stuwen, samen met andere drijfveren voor een hogere goudprijs.
Kopen als de prijs daalt
Veel Chinezen kijken niet naar goud als een belegging, maar als een vorm van spaargeld. Om die reden kopen ze graag wat bij als de prijs van goud daalt. Dat is precies wat er de afgelopen maanden gebeurd is, want in april ging er in twee handelsdagen meer dan $200 per troy ounce van de goudprijs af. In juni zakte de goudprijs nog verder weg tot een niveau van slechts $1.200 per troy ounce. In euro’s zakte de goudprijs eind juni onder de €30.000 per kilogram.
Het goud werd goedkoper, terwijl aandelenkoersen op een relatief hoog niveau bleven. Dat was voor Axel Merk, maar waarschijnlijk ook voor andere beleggers, reden om posities in goud uit te breiden. Toch zijn er volgens de Wall Street Journal ook veel Chinese consumenten die nog even wachten met kopen, omdat die nog lagere prijzen verwachten in de nabije toekomst.
Volgens Suki Cooper van de Britse bank Barclays is de vraag naar goud in China alweer wat teruggelopen na een heel druk tweede kwartaal. “Het valt nog te bezien of we gedurende de rest van dit jaar dezelfde volumes houden. Ook zien we op een dag-tot-dag basis dat goud veel sterker reageert op economische data en toespraken van de Federal Reserve dan op de vraag naar goud in Azië”.
Alternatieven
De prijsdaling van april wordt door velen toegeschreven aan de geruchten dat Bernanke vroegtijdig zou stoppen met stimuleren. Dat zou ongunstig zijn voor goud. Die discussie is voorbij, want Bernanke gaat voorlopig niet stoppen met zijn stimuleringsprogramma’s. Daarnaast halen stijgende aandelenkoersen het goud wat wind uit de zeilen. Beleggers die het afgelopen half jaar in aandelen zaten hebben een beter rendement behaald dan goudbeleggers. Ook dat maakt de keuze voor goud momenteel misschien moeilijker te rechtvaardigen.
2 gedachten over “China koopt meer goud dan India”
De bevolking die nu meer geld moeten gaan krijgen moeten nog allemaal gaan kopen ,de prijs zal door het dak gaan mvg Marcel
deze film moet iedereen een keer gezien hebben mvg Marcel.http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/08/waarvoor-eisenhower-waarschuwde-en-kennedy-werd-vermoord/#.UgkuAD5Ww8c