De centrale bank van China heeft in februari voor de derde maand op rij goud aan haar reserves toegevoegd. De goudvoorraad steeg in februari naar 60,26 miljoen troy ounce, een toename van 320.000 troy ounce. Omgerekend is dat een aankoop van 9,95 metrische ton, waarmee de totale voorraad stijgt naar 1.874,34 metrische ton. In januari voegde de centrale bank al 380.000 troy ounce aan haar reserve toe, omgerekend bijna 12 metrische ton.
De Chinese centrale bank heeft de goudreserve voor $79,5 miljard op de balans gezet, wat betekent dat ze het edelmetaal waardeerde tegen een goudprijs van $1.319 per troy ounce. Vorige maand hanteerde ze een goudkoers van $1.323 per troy ounce, waaruit we kunnen afleiden dat ze het edelmetaal maandelijks herwaardeert tegen de marktprijs.
China breidt goudvoorraad uit
China maakte in december vorig jaar haar eerste goudaankoop sinds oktober 2016 bekend. Waarom de centrale bank weer actief is geworden op de goudmarkt is lastig te zeggen. Ook is niet duidelijk of het handelsconflict met de Verenigde Staten een rol speelt in het beleid van de centrale bank. Kijken we naar de langere termijn, dan zien we dat China al veel langer bezig is haar goudvoorraad uit te breiden. Voor 2015 werden deze cijfers niet maandelijks doorgegeven aan het IMF, waardoor onderstaande grafiek een grillig verloop laat zien.
Sinds de eeuwwisseling heeft China haar goudreserve verviervoudigd tot ruim 1.850 ton. In dezelfde periode heeft alleen Rusland meer edelmetaal aan haar reserves toegevoegd. Beide landen beschikten aan het begin van de eeuw over een beperkte goudreserve, zeker in vergelijking met de meeste ontwikkelde economieën. Inmiddels staan de twee landen op plaats vijf en zes in de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden.
Goud wordt door centrale banken gezien als een veilige haven, omdat het geen tegenpartij risico kent. Het afgelopen jaar kochten centrale banken een recordhoeveelheid van het edelmetaal bij. Met een toename van protectionisme en dreigende handelsproblematiek lonkt het edelmetaal als veilige reserve.
Centrale banken van China en Rusland zijn grootste afnemers van goud
Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold