De Canadese goudproducent Sona Resources tekende een Memorandum of Understanding (MOU) met China Machinery Engineering (CMEC) voor het op gang brengen van de Blackdome-Elizabeth goudmijn in het zuiden van Brits Columbia. Het Chinese staatsbedrijf zal 85% van de financiering, omgerekend bijna 55 miljoen Canadese dollars, lenen aan Sona Resources. Daaaast zal het Chinese bedrijf werkzaamheden verrichten in de betreffende mijn.
Blackdome-Elizabeth
De Blackdome-Elizabeth goudmijn is eerder operationeel geweest, maar werd in de jaren '90 gesloten. Niet al het goud was toen al uit de mijn gehaald, want volgens Sona Resources zijn er nog twee kleine reserves waar relatief hoogwaardig gouderts te vinden is. In totaal gaat het om naar schatting 300.000 troy ounce goud met een ertskwaliteit van 9 tot 12 gram per ton. Zodra de mijn weer volledig operationeel is zal er 200 ton gouderts per dag verwerkt worden. Dat levert omgerekend op jaarbasis 24.000 troy ounce zuiver goud op gedurende de geschatte levensduur van de mijn van acht jaar. Door de relatief beperkte omvang van de mijn hoeft het mijnbouwbedrijf aan minder uitvoerige milieutests onderworpen te worden. De mijn kan binnen 15 tot 18 maanden weer operationeel zijn.
Chinese bedrijven hebben in de afgelopen jaren genoeg buitenlandse bedrijven overgenomen, maar volgens Mineweb is het nog niet eerder voorgekomen dat een Chinees bedrijf met expertise in engineering en constructie een dergelijke oveame deed in het buitenland. “Ik denk dat dit een precedent schept”, aldus Nicholas Ferris van Sona Resources.
Het is makkelijk voorbeelden te vinden van Chinese mijnbouwbedrijven die investeren in de zogeheten 'juniors' van de Canadese mijnbouwindustrie (bijv: Selwyn Resources en Canadian Zinc), maar niet van een ingenieursbedrijf dat financiering regelt voor een goudmijn op het Noord-Amerikaanse continent.
Voet op Canadese bodem
Deze overeenkomst tussen het Canadese mijnbouwbedrijf en CMEC relatief klein, want laatstgenoemde heeft een jaarlijkse omzet van meer dan $3 miljard. Wel is het de eerste stap op Canadese bodem, een aanwijzing dat China ook meer in mijnbouwbedrijven wil investeren in de ontwikkelde economieën. Ferris verklaarde tegenover Mineweb dat CMEC haar activiteiten in de goudmijnsector wou uitbreiden, ook in de Westerse wereld.
Volgens Ferris, die in december naar Bejing afreisde om te praten met de directie van het Chinese staatsbedrijf, is de interesse in Canadese goudmijnen te verklaren door de sterke vraag naar goud in China. “Ze weten goud echt op waarde te schatten”, aldus de directeur van Sona Resources. Het staatsbedrijf CMEC heeft recent voor $500 miljoen aan nieuwe aandelen uitgegeven op de Hong Kong Stock Exchange, geld dat volgens het prospectus voor 90% gebruikt zal worden voor het ontplooien van uitbreidingsactiviteiten in het buitenland.
Het geld dat CMEC investeert in Sona Resources zal vooamelijk gebruikt worden voor ondergrondse voorbereidingen in de mijn die al in de jaren '90 gesloten werd. In de definitieve overeenkomst zal CMEC waarschijnlijk ook een aandeelhouder worden.