Chinese juweliers zien vraag naar goud dalen

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

De verkopen van de grootste juweliersketen in China, Chow Tai Fook, waren in de afgelopen drie maanden 17% lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar, zo schrijft de Financial Times. De daling van de verkopen is grotendeels toe te schrijven aan de afnemende vraag naar gouden sieraden.

Waarom de vraag naar gouden sieraden daalde kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar het ligt voor de hand dat de aandacht van veel Chinezen de afgelopen maanden uit ging naar de aandelenmarkt. De beurskoersen waren in het tweede kwartaal hard gestegen en dat trok veel nieuwe beleggers richting de aandelenmarkt.

Vooral in Hong Kong en Macau daalde de vraag naar gouden sieraden. De filialen van Chow Tai Fook in deze gebieden zagen hun omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 25% dalen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit zijn de plaatsen normaal gesproken relatief veel gouden sieraden gekocht worden.

Aandelenmarkt

De belangstelling voor goud in China is het afgelopen half jaar wat afgenomen door de snel stijgende aandelenkoersen. Terwijl de goudprijs bleef kwakkelen ging de Shanghai Stock Exchange met tientallen procenten omhoog. Daardoor lieten veel Chinese beleggers goud even links liggen. De grote vraag is wat de Chinezen gaan doen nu de euforie op de beurs voorbij is.

Het vermogen van Chinese huishoudens zit volgens de Zwitserse bank UBS voor iets meer dan de helft op bankrekeningen en voor ongeveer 20% in aandelenportefeuilles. Dat betekent dat de forse daling van de aandelenmarkt maar een beperkt effect heeft op het totale vermogen van Chinese huishoudens.

Geen vlucht naar goud

De totale marktwaarde van de Chinese beurs is nog steeds relatief klein ten opzichte van de totale economie, dus de impact van de crashende aandelenmarkt moet ook niet overschat worden. Volgens Bron Suchecki van de Perth Mint is het dan ook niet te verwachten dat Chinezen opeens veel minder goud kopen, nu de waarde van de beleggingsportefeuille gedaald is.

Op het moment van schrijven is er ook geen sprake van een vlucht uit Chinese aandelen richting goud. Suchecki merkt op dat de vraag naar goudbaren van een kilo momenteel relatief laag is. Volgens Suchecki hebben Chinese goudbanken momenteel veel goudbaren op voorraad en is de premie dusdanig laag dat ze geen reden zien om meer goud te kopen.

Chinese goudhandelaren proberen nieuwe klanten binnen te halen nu beleggers teleurgesteld afscheid nemen van hun beleggingsportefeuille. Moesten Chinezen voorheen rekening houden met een instapdrempel van een paar duizend yuan om goud in opslag te kopen, nu kan dat al vanaf 8 yuan (€1,25).

Zal het leeglopen van de Chinese aandelenmarkt een nieuwe impuls geven aan de goudmarkt?

Chow Tai Fook ziet verkoop gouden juwelen dalen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo