Chinese vraag naar goud veel groter dan gedacht

De Chinese vraag naar goud is veel groter dan eerder werd aangenomen, zo schrijft Reuters vandaag. Hoewel het meeste goud via Hong Kong wordt geïmporteerd is er ook een substantiële hoeveelheid goud die rechtstreeks via Shanghai het land binnen komt. En dan hebben we het nog niet eens over de aankopen van de Chinese centrale bank, want die zijn volgens Reuters ook niet inbegrepen bij deze importcijfers.

De import van goud via doorvoerhaven Hong Kong wordt doorgaans gebruikt als indicator voor de Chinese vraag naar goud, omdat verreweg het meeste metaal via deze weg het land binnen komt. China publiceert geen importcijfers over de totale import, maar laat wel weten hoeveel ton er iedere maand van Hong Kong naar China gaat. Tot en met september was dat netto ongeveer 826 ton goud, aanzienlijk meer dan over de zelfde periode van vorig jaar. Maar daarmee zijn we er nog niet, want uit berekeningen van Reuters blijkt dat er dit jaar tenminste 133 ton geel metaal rechtstreeks naar China geëxporteerd is.

Reuters baseert zich op de exportcijfers van de twintig grootste goud exporterende landen van de wereld die gedetailleerde gegevens publiceren over hun export van goud. Deze data is afkomstig van de Global Trade Information Services (GTIS). De totale rechtstreekse export van goud naar China is mogelijk nog groter dan 133 ton, aangezien het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland volgens Reuters geen complete exportgegevens publiceren.

Meer goud naar Shanghai

“Dit jaar hebben we een aanzienlijke stroom van fysiek goud gezien die rechtstreeks naar Shanghai ging. De komende twee jaar zal er nog meer goud rechtstreeks naar Shanghai gaan”, zo verklaarde Cameron Alexander van Thomson Reuters GFMS. Volgens Alexander is het misleidend om nog langer alleen naar de Hong Kong importcijfers te kijken, aangezien de directe Chinese import van het edelmetaal via Shanghai toeneemt.

“In de afgelopen maanden hebben we zowel in China als in Hong Kong een significante stijging waargenomen in de import van goud”, zo verklaarde een niet nader genoemde bron die betrokken is bij de import van fysiek goud in Shanghai. Deze bron wist ook te melden dat een groot deel van de Zwitserse export van goud rechtstreeks naar Shanghai wordt overgebracht. Volgens Philip Klapwijk van het in Hong Kong gevestigde consultancybureau Precious Metals Insight wijst de stijgende import via Shanghai erop dat de Chinese overheid het voor de bevolking makkelijker wil maken om goud te kopen en te verhandelen.

Goudbaren van 1 kilogram zijn ongekend populair in China

Goudbaren van 1 kilogram zijn ongekend populair in China

Chinese centrale bank koopt goud

Ook de 133 ton goud die naar voren komt uit de berekeningen van Reuters staat los van de mogelijke import van goud door de Chinese centrale bank. De officiële goudreserve van China is in 2009 voor het laatst vrijgegeven en is vastgesteld op 1.054 ton. De schattingen van de huidige voorraad lopen uiteen, maar volgens kenners heeft de centrale bank van China volgend jaar ongeveer 4.000 tot 5.000 ton in de kluis liggen. Volgens Klapwijk heeft de centrale bank van China in de eerste helft van dit jaar naar schatting 300 ton goud gekocht. Hij verwacht dat de centrale bank van China in de tweede helft van het jaar edelmetaal zal blijven kopen als diversificatie voor haar dollarreserves.

Goud verhuist van ETF’s naar de Chinezen

Reuters meldt op basis van verschillende bronnen dat er in Zwitserland op grote schaal goud wordt omgesmolten van 400 troy ounce ‘Good Delivery’ goudstaven naar kleinere baren van 1 kilogram. Deze baren van 1 kilo worden massaal naar China verscheept, waar ze verkocht worden aan beleggers en juweliers. De grote goudstaven van 400 troy ounce komen voor een groot deel uit zogeheten exchange traded funds (ETF’s).

Scott Morrison van smelterij Metalor zei daar het volgende over tegenover Reuters:

“We zien een gigantische stroom van goud in en uit Zwitserland. De instroom bestaat voornamelijk uit grote 400 troy ounce goudstaven die we omsmelten naar kleinere goudbaren van 1 kilogram. Van april tot en met augustus werden er grote volumes goud uit onze smelterijen overgebracht naar Azië.”

De goudprijs is dit jaar al met meer dan 20% gezakt. In april zakte de prijs in twee handelsdagen zelfs met meest in dertig jaar tijd. Sindsdien is de vraag naar het gele metaal vanuit Azië explosief toegenomen. De laatste maanden is de vraag uit deze hoek weer iets gezakt ten opzichte van de recordniveaus van eerder dit jaar, maar de vraag is nog steeds hoog.

“70% van de baren bestemd voor China”

Argor-Hereaus, één van de grootste smelterijen van Zwitserland, smelt ook goudstaven van ETF’s om tot kleinere baren voor de Aziatische markt. Directeur Bernhard Schnellmann zei tegenover Reuters het volgende over de opkomst van China op de wereldwijde goudmarkt:

We moeten ons realiseren dat er nu een belangrijke speler actief is op de goudmarkt. Als je een paar jaar terug kijkt was China nergens te bekennen. De Chinezen zijn niet alleen nieuw op de wereldwijde goudmarkt, ze zijn ook nog eens een zeer grote speler geworden. Ongeveer 70% van alle kilo baren die Argor Hereaus momenteel produceert gaat richting China.”

Chinezen halen veel goud uit Zwitserland

Chinezen halen veel goud uit Zwitserland (Bron: Koosjansen)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

8 gedachten over “Chinese vraag naar goud veel groter dan gedacht

  • het interesseert me niet hoeveel ze nu hebben of geimporteerd hebben. Wat me wel interesseert is wanneer de marktprijs gaat stijgen. Het blijft maar dalen bodem 800-900 wordt het ondanks al het geimporteer. Futures dumpen werkt meer dan al het geimporteer

    Beantwoorden
  • Frank nog niks over de btw 21 procent op munten in januarie?

    Beantwoorden
      • Tot op heden is het BTW verhaal alleen gebaseerd op geruchten. Overigens zou dan het importtarief in Duitsland stijgen van 7% naar 19%. Dit betekent echter niet dat de munten niet meer onder margeregeling worden verhandeld. We zijn het aan het uitzoeken.

        Beantwoorden
    • We hebben het gerucht uiteraard meegekregen, maar we zijn op dit moment nog aan het uitzoeken wat er precies van waar is. Er liggen mogelijk wat nuances die in de berichtgeving niet terug is gekomen. We komen hier nog op terug.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *