Het afgelopen jaar is er in China weer meer goud verkocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de China Gold Association vorige week naar buiten heeft gebracht. Vooral gouden sieraden werden vorig jaar weer vaker gekocht, terwijl ook de vraag naar munten en baren toenam. De totale vraag naar goud in China steeg vorig jaar met 9,4% naar 1.089 ton, terwijl er in 2016 over de hele linie nog sprake was van een daling van 6,7%. Daarmee is het land nu al voor het vijfde jaar op rij de grootste afzetmarkt voor het edelmetaal in de wereld.
In China wordt het meeste goud gebruikt voor de productie van sieraden. Vorig jaar werd er 696,5 ton goud voor dit doel gebruikt, een stijging van 10,4% ten opzichte van een jaar eerder. Volgens de China Gold Association werden er vooral in de minder rijke steden meer sieraden verkocht, wat mogelijk toegeschreven kan worden aan de aanhoudende groei van de Chinese economie. Daardoor groeit de middenklasse en kunnen meer huishoudens het zich veroorloven om goud te kopen.
Vraag naar beleggingsgoud trekt aan
Er werden niet alleen meer gouden sieraden verkocht, ook de vraag naar munten en baren liet in 2017 weer een stijging zien. In totaal werd er 276,4 ton in de vorm van beleggingsgoud op de markt gebracht, een stijging van 7,3% ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is ook China, waar men overwegend edelmetaal koopt in de vorm van sieraden, een belangrijke afzetmarkt geworden voor gouden munten en baren. Strengere kapitaalrestricties maken het voor Chinese beleggers lastiger om in het buitenland te investeren, waardoor ze er vaker voor kiezen om edelmetalen aan te kopen.
Productie goudmijnen daalt
China haalt een gedeelte van het goud dat in eigen land verkocht wordt uit binnenlandse goudmijnen, maar dat aanbod was in 2017 voor het eerst in lange tijd weer lager dan in het jaar daarvoor. Strengere milieu-eisen en hogere belastingen op vervuilende industrieën deden de productie van de Chinese goudmijnsector met 6% dalen naar 426,1 ton. Ondanks deze daling is China nog steeds de grootste goudproducent ter wereld, op afstand gevolgd door Australië en Rusland.