Chinezen hebben dit jaar voor een recordbedrag aan overnames gedaan in de goudmijnsector, aldus Bloomberg. Door de prijsdaling van goud gingen ook de goudmijnen in de uitverkoop. Terwijl veel beleggers uitstapten namen Chinezen steeds meer marktaandeel in de sector over. Gezamenlijk hebben China en Hong Kong dit jaar al $2,24 miljard gespendeerd aan overnames van en deelneming in goudmijnen. Dat is bijna het dubbele van de $1,96 miljard over heel 2012!
Zijin Mining Group – het zevende grootste goudmijnbedrijf ter wereld – en Zhaojin Mining Industry behoren tot de bedrijven die op overnamepad zijn gegaan in de sector. De overnamekandidaten zijn ten opzichte van het hoogtepunt in 2011 al met 53% in prijs gekelderd. Dat maakt ze interessant voor bedrijven die nog wat geld achter de hand hebben gehouden.
“De daling van de goudprijs maakt het voor Chinese goudmijnen interessant om in het buitenland op overnamepad te gaan”, zo verklaarde Chen He van Zhaojin Mining tegenover Bloomberg. Met een marktwaarde van $2,3 miljard is Zhaojin Mining het vierde grootste goudmijnbedrijf van China. “Dit jaar is het onze hoofdtaak om potentiële overnamekandidaten nauwlettend in de gaten te houden, want de verwachting is dat de prijzen in 2014 nog lager zullen liggen”.
Barrick Gold
Aandeelhouders van Barrick Gold – het tweede grootste goudmijnbedrijf ter wereld – kreeg van haar investeerders de waarschuwing om niet op overnamepad te gaan, nadat de mijn zelf $26 miljard moest afschrijven op haar bezittingen. Die afschrijvingen waren nodig vanwege de scherpe daling van de goudprijs in april en juni. In het afgelopen decennium stopte Barrick Gold in totaal $162 miljard in overnames, met als doel de toekomstige goudproductie veilig te stellen. Nu de goudprijs gedaald is wil Barrick Gold van haar goudmijnen af die hogere productiekosten hebben dan $1.000 per troy ounce.
Barrick Gold heeft 12 van haar 27 goudmijnen op de lijst gezet voor reorganisatie, sluiting of verkoop.
Chinese goudmijnen
Chinese goudmijnen zijn wel in de positie om overnames te doen. Vergeleken met goudmijnen elders in de wereld hebben de Chinese mijnen een betere cashflow en relatief lagere productiekosten. Ook zijn Chinese goudmijnen verzekerd van een goede afzetmarkt voor fysiek goud. De World Gold Council verwacht dat Chinezen dit jaar in totaal 1.000 ton goud zullen importeren, een recordhoeveelheid.
De Zijin Mining Group schat haar all-in productiekosten voor goud in op $658 per troy ounce. Dat zijn alle directe kosten, plus de bijkomende kosten voor administratie, exploratie en kapitaalinvesteringen. Voor Zhaojin zijn de totale productiekosten voor goud nog lager, namelijk $549 per troy ounce. Daarmee is gelijk het verschil zichtbaar met andere mijnen, want wereldwijd bedragen de gemiddelde all-in productiekosten voor goud $831 per troy ounce.
Overnames
Volgens Iamgold is Papillon Resources Ltd, een goudmijn die actief is in Mali, een mogelijk doelwit voor een Chinese overname. Volgens analist James Wilson van RBS Morgans Ltd staan ook Amara Mining Plc en Perseus Mining in de belangstelling bij Chinese goudmijnen. Perseus Mining zag haar marktwaarde dit jaar al met 62% kelderen. De Zijin Mining Group overweegt ook drie goudmijnen van Barrick Gold in Australië over te nemen.
Dit jaar hebben goudproducenten wereldwijd al voor $10,3 miljard aan overnames gedaan. Daarvan kwam bijna een kwart voor rekening van de Chinezen. Over heel 2012 waren er veel minder overnames in de goudmijnsector, toen kwam het totaal over het hele jaar uit op $8,9 miljard. In 2010 werden de meeste overnames gedaan, toen spendeerden de grote goudmijnen $32,6 miljard aan overnames van en deelnames in andere goudmijnen.
Financiering
Bloomberg schrijft dat Chinese goudmijnen veel minder moeite hebben om de financiering rond te krijgen dan goudmijnen in andere landen. Dat komt omdat de Chinese bedrijven toegang hebben tot veel goedkoop kapitaal. Zijin Mining leende in november vorig jaar 30 miljard yuan ($4,9 miljard) van de staatsbank China Development Bank’s Hong Kong.
De investeringen in buitenlandse goudmijnen zijn onderdeel van een grootschalig 12-jarenplan dat in 2015 afloopt. Conform dat plan stimuleert de Chinese regering haar goudmijnen om overnames te doen in Afrika, Zuid-Amerika en in naastgelegen landen.
Marcus Grubb van de World Gold Council zei tegenover Bloomberg dat de investeringen in de goudmijnsector te verklaren zijn door de behoefte van China om haar goudvoorraad uit te breiden. “Wat vaak niet begrepen wordt is dat de Chinezen op een strategische manier naar metalen kijken. In het geval van goud speelt ook mee dat het een onderdeel is van de Chinese reserves”.
Jon Price van Phoenix Gold weet het standpunt van China ook goed onder woorden te brengen:
“De Chinese vraag naar goud is vrijwel niet te stillen. Ze hebben een goed gevulde bankrekening om mee te werken en veel Amerikaanse dollars die ze mogelijk liever willen omzetten in fysieke bezittingen. Ik zie China als een dominante speler.”
Bron: Bloomberg
Chinezen spenderen dit jaar dubbel zoveel geld aan overnames in goudmijnsector
2 gedachten over “Chinezen kopen dit jaar recordaantal goudmijnen”
Not at all talked about in the MSM or the AM :
RBS Termination Physical Gold ETC http://tinyurl.com/le5rv33
ORG http://markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=456&newsid=34096
http://www.silverdoctors.com/jim-willie-13-reasons-why-gold-will-hit-5000oz/