De vraag naar goudbaren in China is in de eerste helft van dit jaar met meer dan de helft toegenomen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die de China Gold Association vandaag naar buiten bracht. In de eerste zes maanden van dit jaar werd er op de Chinese goudmarkt in totaal 158,4 metrische ton aan goudbaren verkocht, een stijging van 51% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.
De totale vraag naar fysiek goud kwam in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 545,2 ton, een stijging van tien procent ten opzichte van een jaar geleden. Ook blijft de vraag naar goud voor de productie van sieraden aanzienlijk, want met een volume van 330,8 ton in de eerste helft van dit jaar is de juweliersbranche nog steeds de grootste afnemer van het edelmetaal binnen China.
“Fysiek goud speelt een steeds grotere rol in de beleggingsportefeuille van Chinezen. Het edelmetaal wordt door een grote groep beleggers gezien als een veilige haven, nu de kwetsbaarheid van de financiële markten als gevolg van geopolitiek spanningen en renteverhogingen van de Federal Reserve is toegenomen.” – China Gold Association
Chinese goudmarkt
Volgens Zhang Yongtao van de China Gold Association kan de Chinese vraag naar fysiek goud dit jaar weer boven de 1.000 metrische ton uitkomen. Dat gebeurde voor het laatst in 2013, toen de vraag naar het edelmetaal door een plotselinge prijsdaling van meer dan tien procent explosief steeg.
Dat de Chinezen vandaag de dag bijna evenveel goud kopen als toen laat zien dat er nog steeds veel belangstelling is voor het edelmetaal. Daar zijn verschillende verklaringen voor te bedenken, zoals de volatiliteit van de Chinese yuan, de oplopende geopolitieke spanningen en de kapitaalrestricties die het lastiger maken voor Chinezen om in het buitenland te beleggen.
De laatste cijfers van de China Gold Association laten ook zien dat de productie van de Chinese goudmijnsector wat gedaald is. In de eerste helft van dit jaar kwam er 241,5 ton goud uit Chinese bodem, zes procent minder dan dezelfde periode van vorig jaar. Deze daling wordt toegeschreven aan strengere milieueisen en uitputting van de ondergrondse goudreserves die op dit moment bekend zijn.