In anderhalf jaar tijd heeft China bruto 1.461 ton goud geïmporteerd, een aanzienlijk volume. Naar schatting blijft daar netto ongeveer 1.000 ton van over, uitgaande van de verschillen tussen bruto en netto import in de afgelopen maanden. Het land blijft onverminderd goud kopen, ondanks het feit dat de goudprijs dit jaar al met 25% gezakt is. Onlangs werden de cijfers van mei gepubliceerd en ook deze cijfers wijzen op een voortzetting van de trend. In deze maand importeerde China 127 ton goud, aanzienlijk meer dan de 75,6 ton in dezelfde maand van vorig jaar.
Het is niet alleen de import van goud die blijft toenemen, want ook de mijnproductie van China neemt toe. Haalde het land in 2011 nog 355 ton goud uit de grond, in 2012 was dat al meer dan 400 ton. Volgens schattingen zal de mijnproductie in 2015 verder stijgen tot 420 ~ 450 ton. Als we de binnenlandse mijnproductie en de import van goud samenvoegen komen we tot de conclusie dat China met afstand de grootste afnemer van goud is. In 2015 neemt China naar schatting de helft van de wereldwijde goudmijnproductie af.
Wat betekent dat voor de goudprijs?
De grote vraag naar goud uit Azie ondersteunt de goudprijs, al is daar voorlopig nog weinig van te merken. Op zich is dat niet vreemd, want ook China heeft belang bij een lagere goudprijs. De beste manier om zoveel mogelijk van het gele metaal te bemachtigen is om het steeds in kleine hoeveelheden aan te kopen. Zo lang de goudprijs laag is kan het edelmetaal ongehinderd en onopgemerkt verhuizen richting Azië. Een snel stijgende goudprijs maakt het voor China moeilijker om veel goud te kopen. Nu de druk op de goudmarkt wat lager is geworden (zie de voorraadontwikkeling van GLD) kan China wat meer geel metaal van de markt halen.
Cumulatieve import van goud in China sinds begin 2012 (Bron: Zero Hedge)
In 2013 wordt er bijna twee keer zoveel goud ingevoerd als in 2012 (Bron: Zero Hedge)