Chris Martenson over manipulatie van de goudprijs

Het volledige artikel van Chris Martenson, dat hier en hier te lezen is, legt uit waarom het zeer aannemelijk is dat de goudprijs wordt onderdrukt. Een argument dat de manipulatie van de goudprijs moet weerleggen is het gegeven dat de prijs over de afgelopen elf jaar met 590% gestegen is, waarmee goud het toch aanmerkelijk beter heeft gedaan dan veel andere beleggingscategorieën in grote delen van de wereld, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Hierop brengt Martenson in dat de goudprijs zeer stabiel en geleidelijk is gestegen en dat er geen succesvolle uitbraak is geweest van de goudprijs die de aandacht van het grote publiek blijvend heeft weten te trekken. Als de goudprijs in zeer korte tijd zou verdubbelen van het huidige niveau, dan zou er zeker paniek uitbreken en zouden meer mensen ervan overtuigd raken dat er echt iets mis is met de economie of met de valuta. Dat is vooralsnog niet gebeurd, omdat de prijsstijging zeer geleidelijk is geweest.

Verder wijst Martenson op een analyse van SK Options Trading die ook wij eind vorig jaar al op onze site publiceerden. Deze analyse laat zien dat de goudprijs, hoewel die over de afgelopen elf jaar behoorlijk is gestegen, toch stelselmatig slecht heeft gepresteerd gedurende de Amerikaanse handelsuren..Wie fictief elke handelsdag goud kocht op de AM fix en verkocht op de PM fix zou over de afgelopen elf jaar 70% van zijn vermogen hebben verloren (transactiekosten buiten beschouwing gelaten). Dit is statistisch op geen enkele wijze te verantwoorden als zijnde een natuurlijke marktbeweging.

Manipulatie van de goudprijs: in een sterk stijgende markt leverde de intraday long strategie een fors verlies op!

'Goud wordt gemanipuleerd om vertrouwen in papiergeld te bewaken'

Chris Martenson is van mening dat ons huidige geldsysteem, dat niet meer gedekt is door goud of iets anders van waarde, alleen bestaansrecht kan hebben als de illusie van waarde in stand wordt gehouden. Om dat doel te bereiken zijn er centrale banken in het leven geroepen, die de prijs van geld kunnen bepalen met een kunstmatige rente. Een lage rente moedigt consumenten en bedrijven aan om veel te lenen, weinig te sparen en risico's te nemen die ze anders niet hadden genomen.

Maar niet alleen de rente wordt gemanipuleerd, want volgens Martenson worden ook de prijzen van olie en voedsel enigszins gestuurd door respectievelijk strategische voorraden van olie van tijd tot tijd vrij te geven en het subsidiebeleid op voedselproductie bij te sturen. Daaaast wijst Martenson op de statistieken die worden gepubliceerd over inflatie, economische groei, werkloosheid en dergelijke. Deze statistieken worden aantoonbaar gemanipuleerd, om de werkelijkheid wat rooskleuriger weer te kunnen geven dan dat die in werkelijkheid is. Met de gekunstelde statistieken wordt de perceptie van de bevolking gemanipuleerd, zo meent Martenson.

Om het gevoel van waarde van een ongedekte valuta in stand te houden moet de perceptie van de bevolking worden gemanipuleerd en moeten indicatoren die deze perceptie ondermijnen worden gemanaged, daar komt de boodschap van Martenson op neer. Ook goud is een essentiële barometer, die net als de aandelen- en de obligatiemarkt nauwlettend wordt gevolgd door de centrale banken. Een hoge goudprijs is in de wereld van papiergeld ongewenst, omdat het laat zien hoe weinig het geld eigenlijk waard is. In het verleden werd de prijs van het edelmetaal ook al openlijk gemanipuleerd (of beheerd), namelijk ten tijde van het Bretton Woods systeem na WO II. Verschillende landen, aangevoerd door de VS, spraken af om de munt te koppelen aan de dollar en die weer te koppelen aan fysiek goud tegen een koers van $35 per troy ounce. Op deze manier waren alle valuta gedekt door goud en waren ook de wisselkoersen tussen de aan elkaar gekoppelde valuta constant.

London Gold Pool

Om de goudprijs op $35 te kunnen handhaven moest de wil van de vrije markt worden bestreden, waarvoor in 1961 de 'London Gold Pool' werd opgericht. Dit was een grote berg goud, die centrale bankiers konden gebruiken om de prijs van goud te stabiliseren. Steeg de prijs tot boven de $35 per troy ounce, dan werd een gedeelte van het goud uit de London Gold Pool op de markt gedumpt om de prijs terug te brengen naar $35. Was de prijs lager, dan kregen centrale bankiers de taak om goud op te kopen uit de markt. Iedereen die wist hoe het geldsysteem werkte en die inzicht had in de geldcreatie van dollars en ponden wist dat de prijs van $35 veel te laag was. Ook Frankrijk kwam tot het inzicht dat het goud veel te goedkoop was en begon stelselmatig grote hoeveelheden aan dollarreserves om te ruilen voor goud tegen de koers van $35 per ounce. De London Gold Pool ging kapot in maart 1968 en de koppeling van de dollar aan goud werd in 1971 losgelaten door Nixon.

'Manipulatie is niet erg'

Martenson zegt dat de manipulatie van de goudprijs ook een groot voordeel heeft, namelijk dat de prijs van het edelmetaal kunstmatig laag wordt gehouden en dat de kopers van goud dus een soort korting krijgen op de hogere prijs die goud zou moeten hebben. Dit is niet alleen gunstig voor particulieren die goud kopen, maar ook voor opkomende markten die hun goudreserves aanzienlijk uit willen breiden, zoals Rusland, China en India.

Concluderend stelt Martenson dat de toekomstige herwaardering van goud, die er ongetwijfeld zal komen, zal aantonen dat het jarenlang onderdrukken van de prijs een grote fout is geweest. Een fout die op de korte termijn gunstig uitpakte voor politici en centrale bankiers die onverantwoord beleid hebben gevoerd, maar die over de langere termijn voordeel heeft gegeven aan iedereen die goedkoop goud heeft gekocht.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo