De Pan Aziatische Goud Beurs sterft een vroege dood

In de laatste week van augustus 2011 besteedden we aan de oprichting van PAGE in de Nieuws-Flash! al aandacht aan. Frank Knopers en ik schreven toen over de geplande start van de Pan Aziatische Goudbeurs (Pan Asia Gold Exchange (PAGE)) het volgende:

Hoe de Pan-Asian Gold Exchange de papieren goudmarkt op zijn kop kan zetten

De Chinese overheid werkt via één van haar staatsbedrijven aan een nieuwe termijnmarkt voor goud: de Pan-Asian Gold Exchange (PAGE). Deze markt biedt momenteel al termijncontracten van 10 ounce goud aan op de binnenlandse markt. Chinezen kunnen via het inteet en PAGE goud kopen. Die termijncontracten zijn 1:1 gedekt door fysiek goud. Alle uitstaande contracten worden dus gedekt met goud in de kluis van PAGE. Naast deze kleine 10 ounce goudcontracten voor de intee markt is PAGE aan het werk met een veel belangrijker project. PAGE is namelijk bezig met het opzetten van een inteationale markt voor verhandelbare termijncontracten goud die de concurrentie aan moet gaan met de COMEX en de LBMA.

Alle verhandelde termijncontracten via PAGE zullen dus gedekt worden met fysiek goud en dat is op de COMEX en LBMA niet het geval. Anders gezegd, indien alle uitstaande termijncontracten of aan de COMEX of LBMA worden ingediend voor fysieke levering dan is er veel te weinig fysiek voorradig om aan die vraag te voldoen; daarom wordt ook wel gesproken van een papierenprijs voor goud. Op dit moment wordt de termijnhandel gedomineerd door grote bullion banken die ervan worden beschuldigd dat zij hun posities in de termijnmarkten gebruiken om een prijs tot stand te laten komen die zij zelf wenselijk vinden. Zij manipuleren de prijsvorming om daaraan te verdienen.

De spotprijs die de termijnmarkt oplevert, wordt gebruikt in de hele wereld als basisprijs voor de aan- en verkoop van fysiek goud. De manier waarop de prijs van fysiek goud tot stand komt is een twijfelachtig proces waarbij de grote zakenbanken aan de touwtjes trekken en waar partijen als de CME Group met margeverplichtingen de goudprijs in een bepaalde richting kunnen bewegen. En dat is doorgaans naar beneden. Om een einde te maken aan dit systeem komt PAGE later dit jaar met termijncontracten van 90-dagen die bovendien genoteerd worden in de Chinese Renminbi. Wereldwijd kunnen beleggers deze termijncontracten die volledig (dus 1:1) gedekt worden met fysiek goud kopen en verkopen. Hierdoor krijgt het prijsmechanisme een fysiek karakter omdat het termijncontract een garantie biedt op de levering van fysiek goud bij het aflopen van het contract.

PAGE biedt dus binnenkort wereldwijd beleggers termijncontracten aan die veel betere voorwaarden bieden (de 1:1 allocatie) en gaat daarmee de concurrentiestrijd met de COMEX en LBMA aan. De verwachting is dat PAGE op twee manieren een belangrijk verschil gaat maken ten opzichte van hoe het er nu aan toe gaat. Ten eerste zal een deel van de beleggers hun termijncontracten goud overzetten van de bestaande termijnmarkten naar de termijncontracten op PAGE en daarmee onttrekt PAGE handelsvolume aan de COMEX en LBMA. Bovendien zal vanwege de garantie op de 1:1 dekking van fysiek goud, fysiek goud onttrekken aan de andere termijnmarkten. PAGE bindt als het ware de concurrentiestrijd aan op kwaliteit in plaats van de papieren kwantiteit van de COMEX en LBMA.

De betekenis van deze ontwikkeling komt er in het kort op neer dat er een tweede goudprijs kan gaan ontstaan. Enerzijds is er dan de papieren goudprijs aan de COMEX en LBMA en de fysieke goudprijs aan PAGE. De vraag is vervolgens welke prijs als leidraad wordt genomen als de spotprijs van kleine beleggers in fysiek goud: de papieren prijs of de fysieke prijs?

Indien er aan de PAGE een hogere prijs tot stand komt, dan is het logisch dat het fysieke goud die partijen willen verkopen daar heen brengen omdat er een hogere prijs verkregen wordt. Tegelijkertijd betekent dit dat termijncontracten goud bij voorkeur tegen die lagere prijs gekocht worden via de COMEX of LBMA en ingediend worden voor fysieke levering. Immers, men kan het fysieke goud duurder verkopen in China. Uiteraard zijn daar kosten aan verbonden (denk alleen aan het transport) maar daar zijn additionele mechanisme’s voor te bedenken (zoals aangesloten kluizen in Zwitserland). Met andere woorden, PAGE zou wel eens de papieren markt voor goud kunnen gaan breken.

Een belangrijk punt is de volledige steun van de Chinese overheid en de notering van de termijncontracten in Renminbi. China zet hiermee een belangrijke stap om de Chinese munt een grotere rol te geven in het inteationale geldsysteem omdat in potentie de Renminbi de valuta wordt om aan goud te komen. Zeker wanneer de COMEX en de LBMA (en het hele westerse financiële systeem) in de problemen raakt. Deze ontwikkeling kan wel eens een opstapje betekenen naar het creëren van een tweede wereldreservemunt die door investeerders of landen gebruikt kan worden bij inteationale transacties. Het is bijzonder belangrijke ontwikkeling en we zullen dit nauwlettend in de peiling houden..

Bekijk hieronder het hele interview van James Turk met Ned Naylor-Leyland:

De betekenis van een beurs met de opzet van PAGE verandert niet, maar vooralsnog is de komst ervan opgeschort. In een interview met King World News zette Andrew Maguire uiteen dat PAGE een vroege dood is gestorven en datzelfde deed Ned Naylor-Leyland in zijn nieuwsbrief. Daarin is te lezen:

“[..] Snel na de bekendmaking van de komst van PAGE en de 1:1 dekking van termijncontracten goud, begon het “gedonder” (“shenanigans”). Net nadat de 'prille' start aangekondigd was (met vertegenwoordigers van de lokale Chinese overheid aanwezig) en de berichtgeving op inteet over de betekenis en de gevolgen [van PAGE] losbarstte, was de enige aandeelhouder met een Amerikaanse beursnotering plotseling en geruisloos in staat om haar aandeel [in PAGE] uit te breiden van 10% naar 25% waarmee tevens extra zetels in raad van bestuur verkregen werden. De logica achter deze plotselinge verandering in het gewicht in de verhoudingen van aandeelhouders is in nevelen gehuld, maar wat we weten, is dat deze entiteit (lees: bedrijf/financiële instelling) toegestaan werd dat zij het handelsplatform waarop PAGE gebaseerd zou worden van de grond mocht opbouwen, in plaats van dat er gebruik gemaakt zou worden van een platform dat op de plank lag zodat PAGE tijdig operationeel zou zijn”.

Via GATA ontvingen wij het commentaar van Chris Powell die deze ontwikkeling in een breder daglicht plaatst. Hij schrijft geheel in lijn met hetgeen wij vermoeden:

“Andrew Maguire's onthulling via King World News vandaag [vrijdag 2 maart] over de vroege dood van PAGE als gevolg van druk die in China door een New Yorkse financiële instelling is uitgeoefend, betekent dat hoeveel voorstanders van goud ook een bondgenoot tegen de onderdrukking van de goudprijs in China zien, de Chinese overheid ook samenwerkt [..] voorzover dit de belangen van de Chinese overheid dient.

Dat wil zeggen, terwijl de Chinese overheid de volledige Chinese [binnenlandse] goudproductie lijkt op te kopen, en natuurlijke hulpbronnen over de hele wereld opkoopt, en haar in dollar aangehouden beleggingen reduceert, is het verre van volledig gedekt tegen de afnemende waarde van haar dollarbeleggingen. De Chinese “hedge” (lees: het indekken tegen verliezen) kan het best worden bereikt door langzame en gestage aankopen van [fysiek] goud en andere natuurlijke hulpbronnen in plaats van aankopen die de goudprijs met sterke pieken naar boven stuwen [..]. En als China goud echt zo graag wil zoals het lijkt, dan kunnen de dergelijke pieken alleen maar in de weg staan en concurrentie uitlokken van andere beleggers die hen in goud trekken.

Dus China zou wel eens een steeds hogere vloer onder de goudprijs kunnen leggen, maar tegelijkertijd ook een plafond er bovenop leggen.

Chris Powell zijn commentaar is helder.

Hier houden de ontwikkelingen rondom PAGE echter nog niet op. Want er is ook 'goed' nieuws te vermelden. Ned Naylor-Leyland schrijft tevens in zijn nieuwsbrief dat het uitstel van de lancering PAGE niet tot een (permanent) afstel leidt. Hij meldt dat de mensen achter PAGE bezig zijn om met de ervaringen met PAGE – en nadat alle juridische haken en ogen in China zijn afgewikkeld – snel met hetzelfde principe (en onder een andere naam) dit inteationale platform voor goud- en zilver alsnog te lanceren. Hij verwacht dat deze zomer deze nieuwe inteationale beurs “live zal gaan”. Wij zijn iets sceptischer over het tijdsschema, maar het zou een grote stap in de goede richting zijn.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo