De stijging en daling van de goudkoers

De dramatische economisch-financiële toestand van Euroland is nu niet langer houdbaar ! Aanhoudende hoge (stijgende) werkloosheid en hoge (stijgende) schuldgraad. Een stagnerende economie en dalende koopkracht. Met de huidige maatregelen geraken we niet (nooit) uit deze negatieve spiraal. Dit is het trieste economische resultaat van de monetaire expansie die in volle zwier ging bij de geboorte van de euro in 1999/2001. Er was toen nog geen enkel bezwaar om de goudkoers in zowel euro als dollar stabiel te laten oplopen.

Vanaf 2011 zien we de €-goudprijs dalen van €1.375 naar €900 per troy ounce, tegelijk met een dalende ECB balans en dramatisch dalende M3-geldhoeveelheid.

Zwakke monetaire groei in de Eurozone

Zwakke monetaire groei in de Eurozone

Wat is er nu gaande !?

Heel het Euroland draait momenteel op de weg die de Bundesbank gewezen heeft, namelijk die van bezuinigen. Zo wil de ECB dat, strikt conformerend aan het mandaat van prijsstabiliteit. Juist het tegengestelde van de FED mandaten (meervoud) waarbij de Amerikaanse economie met extra schulden gestimuleerd moet worden wanneer nodig. Het economisch resultaat in EU & US is voor beide negatief! De redenen daarvan is te herleiden naar de Catch-22 van het door schulden gedreven politieke economische systeem dat aan z’n saturatie zit. Met andere woorden: we kunnen niet nog meer schulden dragen dan nu al het geval is, terwijl die economische groei uit nieuwe schulden moet komen.

De oplossing voor deze catch-22 toestand blijft altijd dezelfde. Nog véél meer inflateren dan voorheen. Dus hyper inflateren. Hoe langer men dit blijft uitstellen des te meer schuld hyperinflatie er uiteindelijk zal nodig zijn. Deficit spending op deficit spending (een banana bubblemania).

De stabiliserende maatregelen gaan nu crescendo DE-stabiliserend inwerken tot men uiteindelijk dan noodgedwongen opnieuw gaat moeten kiezen voor destabiliserende hyperinflatie om de economie & banen terug in een groeibaan te brengen. Euroland *moet* opnieuw inflatie verwachtingen produceren. Dat effect bereik je niet met een verder dalende goudkoers en een krimpende centrale bank balans (zie het balanstotaal van de ECB). De oude en nieuwe geldcreaties moeten nu weldra in het economisch systeem terecht komen en niet interbancair steriel blijven slapen. Het zijn de overtollige reserves die banken op de balans van de ECB en de Federal Reserve hebben geparkeerd, omdat ze het liever niet uit willen lenen in de reële economie. Deze krampachtige stabiliteit zet geen economische zoden (banen) aan de dijk. De actuele monetaire stimulering in de Verenigde Staten is nog véél te gering. Minstens 100 miljoen Amerikanen zitten economisch op hun tandvlees.




Goudkoers daling

De daling van de goudkoers sinds 2011 is geen trendbreuk!!! Het nog spotgoedkope goud is misschien een zegen voor al wie inziet wat ons nog te wachten staat. Hoe contra-intuïtief dit ook moge schijnen! Sedert 2011 zijn de centrale banken (ECB & FED) in concert wat op de rem gaan staan. De ECB veel meer nog dan de FED. Met deze overeengekomen pauze wilden ze het natuurlijk herstel wat tijd gunnen in de hoop dat hun gezamenlijke reddingsacties ook economisch wat zouden uithalen. Niet dus. Daarom waren de euro- en dollar- goudprijs aan een adempauze toe. De moneymasters van de financiële industrie zijn de bevoorrechte beheerders die de overeenkomsten tussen centrale banken kennen en die deze diepe insider voorkennis dus ook maximaal kunnen exploiteren. Irrationele beursstijgingen en flinke goudkoers daling. De hechte collusie tussen FED en moneymasters garanderen de winsten van de moneymasters en ondersteunen tegelijk ook het beleid van de centrale banken. Het macabere spel is niet eenvoudiger dan dat. Beursstijgingen komen *iedereen* goed uit. Ook de diepe goudkoers daling is een zegen voor het goud accumulerende Oosten waar ze pertinent weten wat er ons in het Westen nog te wachten staat.

ECB & FED zullen diezelfde moneymaster insiders opnieuw briefen wanneer de pauze gedaan is en de monetaire interventies (expansie) weer zullen veranderen. Het is enkel wachten tot de ECB (noodgedwongen) met haar deflatoire versobering stopt en haar koers omkeert.

Tijdens dit crisis decennium hebben de centrale banken reeds $10 biljoen digits gefabriceerd. De helft daarvan ging naar manipulaties ten behoeve van rentedaling en de andere helft vloeide naar de monetaire basis. Het resultaat van oplopende centrale bank balansen is negatieve rente en economische stagflatie! Daarop volgen dan onvermijdelijk kapitaalcontroles. Het beperken van kapitaal verkeer is financiële repressie. Daar komt steeds flinke ruzie van (en dat werkt destabiliserend). Interne en externe koopkrachten worden dan (globaal) herschikt (lees: devaluaties).

Het gebeurt allemaal over onze hoofden heen terwijl verwarrende (misleidende) verwachtingen aan de lopende band gefabriceerd worden. We zijn in een negatieve-neerwaartse spiraal terecht gekomen. De waarschijnlijkheid van pijnlijke-schokkende verrassingen neemt toe in plaats van af.

Terwijl de goudprijs manipulaties (& vele andere manipulaties) in het Westen nog een tijdje kunnen doorgaan is men in het Oosten (Singapore, Hong Kong en Shanghai) flink bezig om een goudmetaal vrijhandel op te zetten! Aziaten laten zich niet meer intimideren door Westerse financiële repressie.

En dan nog als afsluiter: voor wat het waard is…

Producer/Merchant long positie

Producer/Merchant long positie

Door: 24 karaat

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo