De vervalsing van goudbaren in perspectief gezet

De Perth Mint is van mening dat de feiten niet in verhouding staan tot de sensationele wijze van berichtgeving op Zero Hedge en op verschillende blogs. Het is waar dat er heel soms een vervalste goudbaar of gouden munt wordt ontdekt, maar de omvang van het probleem wordt volgens de Autralische munt zwaar overdreven in de media. De twist die Reuters aan het bericht gaf, namelijk dat vervalsing van goud een serieus risico kan vormen voor de goudmarkt, wordt dan ook niet onderschreven door de Perth Mint.

In de jarenlange ervaring die de Australische munt heeft zegt het nog maar weinig vervalsingen te zijn tegen gekomen. Een manager, die er al twintig jaar werkzaam is, wist te melden dat hij gedurende zijn hele carriere nog geen enkele vervalste baar was tegengekomen. Zo lang een belegger het goud of zilver koopt van een gerennomeerde dealer met een goede reputatie zal het vrijwel uitgesloten zijn dat er een vervalst exemplaar tussen zit.

Grote goudbaren van 400 troy ounce, de zogeheten Londen Good Delivery Bar, worden ook met grote nauwkeurigheid gescand op vervalsingen en in de handel tussen particulieren worden dergelijke grote goudbaren ook vaak weer omgesmolten en gebruikt als grondstof voor de industrie, waardoor de kans op vervalsing kleiner is. Dealers die gouden en zilveren baren verkopen houden vaak ook maar beperkte voorraad aan, vanwege het prijsrisico dat het gevolg is van dagelijks schommelende spotprijzen die de verkoopprijs van het goud en zilver dicteren. Het overtollige goud wordt doorgaans teruggestuurd naar de smelterij. Daar wordt ook weer veel goud en zilver omgesmolten en tot nieuwe baartjes gegoten en geslagen, zodat een vervalste exemplaar er snel uit wordt gehaald.

In het geval van de Perth Mint wordt al het ingekochte goud en zilver waar een andere stempel op staat dan dat van de Perth Mint opnieuw gesmolten, een praktijk die andere grote smelterijen mogelijk ook hanteren. Zodoende heeft een valse goudbaar of gouden munt doorgaans een beperkte levensduur en is de kans ook vrij klein dat een belegger deze in zijn handen krijgt. Wie goud koopt via een tweedehands netwerk zal uiteraard iets meer risico lopen, maar ook dan moeten de verhalen over vervalst goud in het juiste perspectief worden geplaatst en niet worden overdreven.

Het vorige incident waar Zero Hedge naar wees, die van een vervalste goudbaar in Duitsland, zou ook al veel ouder zijn dan men suggereert. Deze video van het Duitse Prosieben verscheen in 2010, maar de goudbaar die op die video getoond werd was al jaren daarvoor opengebroken en als vervalsing aangemerkt, aldus de Perth Mint. Het is dus niet zo dat dit het tweede incident in twee jaar tijd is.

De Perth Mint verwijst tenslotte naar de ultrasonische techniek om binnenin een goudbaar te kunnen 'kijken'. Deze video lieten we in het bericht van afgelopen zondag ook al zien en geeft aan dat het mogelijk is om een goudbaar snel te inspecteren op echtheid en zuiverheid zonder deze te beschadigen. GoldMoney heeft met deze techniek al 1377 goudbaren gescand, waarbij er maar tien baren naar voren kwamen waar resten van een ander metaal in zaten verwerkt. Maar deze resten waren dusdanig klein dat de netto goudhoeveelheid van deze baren ook binnen de foutmarge van 400 troy ounce vielen. Deze test laat ook zien dat vervalste baren met wolfraam/tungsten maar zelden voorkomen.

De conclusie van de Perth Mint is even simpel als verhelderend: de kans op een vervalste goudbaar is al extreem klein, en al helemaal als het goud wordt gekocht als nieuw gegoten baar of nieuw geslagen munt bij een erkende dealer.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo