Chinese banken importeren steeds meer goud rechtstreeks via de vrijhandelszone van Shanghai, zo schrijft Reuters. Hoewel er geen officiële cijfers gepubliceerd worden van de totale Chinese import van goud wist Reuters op basis van data van Global Trade Information Services toch een inschatting te maken van rechtstreekse import van goud in China. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat bijna 150 ton goud, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.
De afgelopen jaren was Hong Kong met afstand het belangrijkste importkanaal voor de Chinese goudmarkt, maar de laatste tijd wordt er steeds meer goud ingevoerd via andere importkanalen, zoals Shenzhen, Shanghai en Beijing. Daardoor worden de importcijfers van goud via Hong Kong steeds minder relevant in het vaststellen van de totale Chinese vraag naar goud. “Als het goud China binnenkomt via Shanghai, dan is het niet meer zo eenvoudig conclusies te trekken over de Chinese vraag op basis van cijfers van Hong Kong”, zo verklaarde Carsten Fritschvan Commerzbank.
Shanghai neemt rol van Hong Kong over
Ook Koos Jansen van In Gold We Trust erkent dat de importgegevens van Hong Kong steeds minder relevant zullen worden voor de vaststelling van de Chinese vraag naar goud. In een interview met Marketupdate zei hij dat de vrijhandelszone van Shanghai steeds belangrijker zal worden. Uit het interview:
“De cijfers van Hong Kong zullen steeds minder relevant worden omdat China inderdaad meer direct zal importeren via Shenzhen, Shanghai, Beijing, etc. Als de “SGE international board” wordt gelanceerd zal de Shanghai FTZ de rol van Hong Kong overnemen, namelijk een depot voor goud voordat het China mainland in gaat, of naar andere Aziatische landen word verscheept. Aan de hand van “SGE withdrawals” zullen we hopelijk kunnen blijven inschatten hoeveel er in totaal wordt geïmporteerd in China wordt voor “non-government demand” (hoeveel de PBOC opkoopt heb ik geen kijk op). Dit zal afhangen van hoe de SGE zijn cijfers gaat publiceren als de “international board” in werking is.”
Reuters schrijft dat de Shanghai Gold Exchange (SGE), het grootste handelsplatform voor fysiek goud wereldwijd, al met diverse buitenlandse banken en producenten in gesprek is over een nieuwe beurs in de vrijhandelszone van Shanghai. Daar moet in de toekomst ook goudhandel in Chinese yuan plaatsvinden. Hoewel deze beurs nog niet operationeel is wordt de vrijhandelszone van Shanghai al wel gebruikt om goud te importeren.
Directe import goud
Veel van het goud dat China importeert via Hong Kong komt terecht in Shenzhen, omdat daar veel goud gebruikt wordt door juweliers. Beleggingsgoud in de vorm van gouden munten en goudbaren wordt doorgestuurd naar Shanghai, waar het in de kluizen van de SGE terecht komt. Steeds meer van dat goud komt rechtstreeks via Shanghai binnen. Misschien heeft deze ontwikkeling bijgedragen aan de dalende import van goud via Hong Kong in de maanden maart en april.
Steeds meer goud gaat rechtstreeks naar Shanghai (Afbeelding via Reuters, gemaakt door Petar Kujundzic)