DNB mocht pensioenfonds niet dwingen goud te verkopen

De Nederlandsche Bank moet een schadevergoeding van €4,8 miljoen betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken, zo oordeelde de rechtbank van Rotterdam. Het pensioenfonds werd in oktober 2009 op de vingers getikt door de centrale bank, omdat ze 12% van het beheerde vermogen in fysiek goud had belegd. DNB vond dit percentage riskant hoog en deed het pensioenfonds een dringend verzoek om de blootstelling aan fysiek goud in de portefeuille af te bouwen tot ongeveer 1 tot 3 procent.

Het pensioenfonds moest op een zeer ongelukkig moment goud verkopen, want de goudkoers zou in de drie jaar die daarop volgden stijgen tot een recordniveau van €1.380 per troy ounce. Dat was bijna twee keer zoveel als de prijs waarvoor het pensioenfonds het goud in 2009 heeft moeten verkopen.

goudbaren

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “DNB mocht pensioenfonds niet dwingen goud te verkopen

  • DNB greep niet in toen het had moeten ingrijpen en tikte vervolgens de beheerders van dit pensioenfonds op de vingers om een z.g. riskante belegging.
    Dat andere pensioenfondsen hun vermogens tegen de wens van de spaarders in, beleggen in zaken welke het daglicht niet kunnen verdragen, is kennelijk niet van belang.
    Als ik het me goed herinner, oordeelde de rechtbank destijds dat goud geen geld is. Ik heb me toen afgevraagd of met de invoering van fiduciair geld het commodity geld met een intrinsieke waarde ineens geen geld meer mocht heten. Als rekeneenheid, ruilmiddel en oppotmiddel voldoen gouden munten nog steeds voortreffelijk.
    Ik vind het prima dat dit pensioenfonds zijn tanden op elkaar heeft gezet.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *