Dubai wil eigen handelsplatform voor goud

De Dubai Gold & Commodities Exchange (DGCX) wil in het tweede kwartaal van volgend jaar een termijnmarkt voor goud openen in Dubai. Daarmee kan men beantwoorden aan de toenemende vraag naar goud in deze regio. Op deze beurs worden al futures voor goud en zilver verhandeld, maar er zijn gesprekken met de lokale goudsector gaande om daar vanaf volgend jaar ook spot contracten aan toe te voegen. Dat verklaarde Gary Anderson, de CEO van de Dubaise grondstoffenbeurs, tegenover Bloomberg.

Dubai als knooppunt voor de goudmarkt

Dubai is een belangrijk knooppunt geworden in de internationale goudmarkt. De vraag naar goud in deze rijke oliestaat is de afgelopen zes tot tien jaar met een factor acht toegenomen. Op dit moment vindt ongeveer 25% van alle fysieke goudhandel plaats in de Verenigde Arabische Emiraten, omdat het land een strategische locatie heeft dicht bij de landen die het meeste goud kopen. In de eerste helft van dit jaar werd er voor $45 miljard aan goud verhandeld in Dubai, een sterke toename vergeleken met de $70 miljard in 2012. Het verschil met vorig jaar is extra groot omdat de gemiddelde goudprijs dit jaar een stuk ligt dan in 2012.

“Dubai is een belangrijk centrum en we hebben hier een goed ecosysteem van smelterijen tot juweliers en alles wat daar tussenin zit. Het enige wat Dubai nog echt ontbreekt is een eigen spot markt voor goud,” zo verklaarde Gary Anderson.

India en China zijn de grootste afnemers van fysiek goud, zo blijkt uit cijfers van de World Gold Council. Dit jaar naderen zowel China als India een totale vraag van 1.000 ton goud. Voor China is dat meer dan het oude record van 778,6 ton in 2011 en voor India is dat een benadering van het all-time high van 1.006,5 ton in 2010. “Er is een groeiende vraag naar goud en wij zitten op een geweldige locatie. De afgelopen 18 maanden is er zeker een trend geweest van goud dat verschuift van het Westen naar het Oosten.”

Die trend is ook zichtbaar in de cijfers. Goud-ETF’s hebben het afgelopen jaar 750,2 ton goud op de markt gebracht, omdat beleggers hun aandelen in dit soort fondsen door de dalende goudprijs van de hand deden. Op 25 oktober beschikten de verschillende goud-ETF’s die Bloomberg volgt gezamenlijk 1.881,4 ton goud, het laagste niveau sinds april 2010. Een groot gedeelte van dat goud is vermoedelijk naar Azië gegaan, want daar zagen we juist een explosieve stijging van de vraag naar goudbaren, gouden munten en sieraden.

Goudcontracten

Naar verwachting zal het goud op de toekomstige spotmarkt van Dubai verhandeld worden in contracten van 1 kilogram (32,15 troy ounce). Er zijn overigens nog geen plannen om contracten aan te bieden voor andere edelmetalen zoals zilver, platina en palladium, maar als daar vraag naar blijkt te zijn kunnen die volgens Gary Anderson nog toegevoegd worden.

“De vraag naar zilver is relatief groot en er is geen reden om aan te nemen dat een spotmarkt voor zilver niet zal werken, maar daarvoor moeten we eerst met de industrie overleggen. Onze focus ligt echt op een spotmarkt voor goud”, zo voegt Anderson eraan toe.

Een trouwe lezer van Marketupdate stuurde ons deze week twee foto’s op uit Dubai. Allerlei gouden munten en goudbaren in verschillende soorten en maten blijken ruim voorhanden te zijn in de etalages van goudhandelaren.

Fysiek goud is gemakkelijk te krijgen in Dubai

Fysiek goud is gemakkelijk te krijgen in Dubai

Etalages vol met goudbaren en munten in Dubai

Etalages vol met goudbaren en munten in Dubai

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *