Duitsers hebben een manier gevonden om zich in te dekken tegen de lage spaarrente, namelijk door goud te kopen. De afgelopen jaren hebben onze oosterburen honderden tonnen goud gekocht in de vorm van sieraden, munten en baren. Vooral beleggingsgoud blijkt populair. Naar schatting is er sinds 2010 voor bijna duizend ton aan munten en baren aangekocht, zo schrijft de Duitse krant Die Welt.
Deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek van de Steinbeis University onder 2.000 respondenten. De resultaten geven dus slechts een indicatie van de werkelijke goudaankopen in Duitsland. Het onderzoek is de afgelopen jaren meerdere malen uitgevoerd, waardoor we ook een trend in de cijfers kunnen herkennen. Samen met de goudvoorraad van de centrale bank bezitten de Duitsers ongeveer 6,5% van de wereldwijde bovengrondse goudvoorraad.
Bijna 9.000 ton aan goud in private handen
Volgens het laatste onderzoek is er in Duitsland ongeveer 8.918 ton goud in private handen. Daarvan bestaat iets minder dan de helft (3.993 ton) uit sieraden en een meerderheid uit beleggingsgoud (4.925 ton). Vergeleken met het vorige onderzoek dat drie jaar geleden werd uitgevoerd is dat een toename van 246 ton, die bijna volledig voor rekening komt van het beleggingsgoud.
Sinds 2010 is het geschatte bezit van sieraden in Duitsland gestegen van 3.566 naar 3.993 ton, een toename van bijna 12 procent. Het bezit van beleggingsgoud nam in dezelfde periode nog sneller toe. Sinds 2010 groeide het bezit van gouden munten en baren van 3.992 naar 4.925 ton, een stijging van ruim 23 procent. Het meest populair zijn de goudbaren van 100 gram en beleggingsmunten van 1 troy ounce. Deze hebben een lage premie en zijn gemakkelijk te verhandelen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat een volwassene in Duitsland gemiddeld 58 gram goud aan sieraden en 71 gram aan beleggingsgoud bezit. Het is de vraag in hoeverre dat gemiddelde representatief is, aangezien er ook veel mensen zijn die vrijwel geen edelmetaal bezitten. Van de respondenten bezit 61,6% gouden sieraden, terwijl 37,9% gouden munten of baren bezit. Slechts 14,5% heeft een beleggingsproduct gerelateerd aan edelmetalen, zoals een exchange traded fund.
Veel goud in opslag
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Duitsers hun edelmetalen thuis of in een bankkluisje bewaren. Slechts 5% kiest voor opslag van edelmetaal bij een gespecialiseerd opslagbedrijf buiten het financiële systeem. Dat is opvallend, als je bedenkt dat een bankkluisje in een grote financiële crisis vaak niet bereikbaar is. Juist op het moment waarop je het goud het meest nodig hebt – als banken dreigen om te vallen – weet je niet zeker of je erbij kunt. Tijdens een bank holiday zijn ook de bankkluisjes niet toegankelijk. Van alle respondenten geeft 17% aan het goud op een andere manier te bewaren.
Duitsers blijven goud kopen
Veel Duitsers bezitten gouden sieraden, beleggingsgoud maakt opmars
Meeste Duitsers bewaren fysiek goud thuis of in bankkluisje
Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard