Economisch adviseur Allianz: “Goud zal terugkeren als veilige haven”

Centrale banken hebben het bezit van goud weten te ontmoedigen door de volatiliteit van de financiële markten te verlagen, maar dat kunnen centrale bank niet eeuwig blijven volhouden. Daarom zal het edelmetaal op termijn terugkeren als een veilige haven en als een hedge tegen risico’s op de financiële markten. Dat zei Mohamed El-Erian, economisch adviseur van verzekeraar Allianz en voormalig beleggingsexperts bij obligatiebelegger Pimco, tijdens het CME Precious Metals Dinner.

Volgens de vermogensbeheerder hebben virtuele munten als Bitcoin een deel van de vraag naar goud uit de markt weggenomen, wat een drukkend effect kan hebben op de goudprijs. Daar staat tegenover dat goud in de toekomst waarschijnlijk weer sterker zal reageren op politieke en geopolitieke schokken dan de afgelopen jaren het geval is geweest.

We hebben het volledige interview voor u uitgeschreven, zie hieronder. Klik op onderstaande afbeelding om het interview op de website van de CME Group te bekijken.

Mohamed El-Erian: “Goud zal terugkeren als veilige haven”

De rol van goud als veilige haven

De rol van goud als veilige haven is ondermijnd door een aantal zaken. Een is tijdelijke, de andere minder. Als eerste is er de rol van centrale banken. Omdat centrale banken de volatiliteit onderdrukken hebben mensen minder behoefte aan een veilige haven. Dus ondanks het feit dat we geopolitieke schokken zien, en een nationale politieke die meer onzeker is, heeft goud niet gereageerd zoals we verwacht hadden. Ik denk dat dat op termijn zal veranderen. Centrale banken kunnen niet voor eeuwig de volatiliteit op de financiële markten blijven onderdrukken. Daarom zal goud terugkeren als een veilige haven, als een hedging instrument.

Maar er is een tweede element en dat is de introductie van cryptocurrencies als bitcoin, die een deel van de vraag naar goud heeft weggehaald. Ik denk dat dit op een langere termijn invloed zal hebben en dat het wat tijd zal kosten voordat goud zich daaraan heeft aangepast. Dus ik verwacht dat het edelmetaal meer gevoelig wordt voor geopolitieke ontwikkelingen, maar dat het minder zal zijn dan wat het in het verleden ooit geweest is.

Centrale banken en grondstoffen

Grondstoffen profiteren in het algemeen minder van de invloed van centrale banken, omdat centrale banken deze grondstoffen niet op grote schaal kopen. De beleggingscategorie die het meest profiteert zijn natuurlijk de vastrentende obligaties, omdat dat is wat centrale banken kopen. En dat is waarom mensen zeer verrast zijn dat de rente zo laag is gebleven en de obligatiekoers zo hoog, maar dat is simpelweg het gevolg van het feit dat er een betrouwbare koper in de markt is. En ze kopen heel erg veel, de ECB en de Bank of Japan kopen samen voor meer dan $100 miljard per maand.

De volgende beleggingscategorie die beïnvloedt zal worden zijn aandelen. Waarom? Omdat men de neiging heeft aandelen te zien als een substituut voor obligaties. En als de prijs van obligaties hoger wordt en de rente daalt, dan is de beloning minder en gaat men richting aandelen. Grondstoffen zitten verderop in de keten, die worden minder beïnvloed door de liquiditeit van centrale bank dan andere beleggingscategorieën.

Goud en de 10-jaars obligatierente

De relatie tussen goud en de 10-jaars obligatie is absoluut veranderd. En waarom is die veranderd? Door centrale banken. Wanneer centrale banken bepaalde activa kopen, dan hebben de financiële markten de neiging om datzelfde te doen (front-running). Daardoor is de rente extreem laag en ongelooflijk stabiel, ondanks alles wat er gaande is.

Als je de hoogte van de Amerikaanse 10-jaars rente wilt verklaren, dan moet je naar Europa kijken. Waarom Europa? Omdat de ECB iedere maand €60 miljard opkoopt. Als je belegt in Europese obligaties en je daar bijna geen rente meer over krijgt of zelfs rente moet betalen, dan ga je verder kijken. Dan ga je naar de VS. Dus Europa lijkt de rente in de VS omlaag te drukken en dat is een functie die de relatie tussen goud en de 10-jaars obligatie compleet heeft veranderd.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

16 gedachten over “Economisch adviseur Allianz: “Goud zal terugkeren als veilige haven”

  • waterman10

    Heel interessant. Hier kan ik tenminste mee uit de voeten. Het gaat weer de goede kant op. Dank voor dit verhelderend nieuws, Frank.

    Beantwoorden
  • Poppenkast

    Toch dicht ik zilver, zeker nu in relatie tot goud, een interessante toekomst toe. Zilver is een flexibeler ruilvorm dan goud, zeker voor de doorsnee bevolking. Dat was in een reeks van eeuwen ook zo. Wanneer er in financieel-economische krach uitbreekt met banken run, dan zal het gewone volk zilveren munten gemakkelijker accepteren ook t.a.v. wisselgeld. Tenslotte zal zilver als grondstof m.b.t. elektrische auto-s, zonnepanelen, mobieltjes, etc. naast juwelen meer gevraagd worden.

    Beantwoorden
    • Edelmetaal is en wordt geen ruilmiddel meer.
      Goud dient enkel als een waarde opslag/oppotmiddel en zal als anker dienen voor overheden/centrale banken in het (nieuwe) financiële systeem.
      Zilver is nu al niet meer relevant in het financiële systeem en zal nog meer een industriële commodity worden. Niemand bezit zilver en het zal zijn monetaire rol nog verder zien vervagen.

      Beantwoorden
      • waterman10

        Floesh heeft de boot gemist.
        Zijn desinfo is puur omdat hij verkeerd heeft ingezet.

        Beantwoorden
      • waterman10

        Wie zilver of goud wil hebben zal euro’s moeten kunnen aantonen.
        Wie euro’s wil kan goud en zilver op de markt verkopen.
        Dus de info van Floesh kun je min of meer gewoon overslaan.

        Beantwoorden
        • Frank Knopers

          Ik kan Floesh geen ongelijk geven.. Geld is in essentie een boekhoudkundig systeem en munten en biljetten dienen slechts om die ‘boekhouding’ bij te houden. Dat kunnen dus ook kerfstokken, stenen en kralen zijn…

          Als er een crisis zou uitbreken en het geldsysteem zou instorten, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat er een nieuw papieren of elektronisch geldsysteem is.

          Goud of zilver gebruiken als betaalmiddel is eigenlijk niets meer of minder dan ruilhandel. De waarde van zilver zit in vooral in de talloze industriële toepassingen, terwijl de waarde van goud naar mijn mening bepaald wordt door het netwerkeffect. Goud is datgene waar je op teruggrijpt om je vermogen veilig te stellen.

          Beantwoorden
          • waterman10

            Je praat ineens jezelf tegen, Frank. Gebruik je verstand toch eens man.

          • waterman10

            Bitcoin is rotzooi man.

          • waterman10

            Kerfstokken, stenen en kralen? Leef jij nog in de middeleeuwen Frank? Gewoon euro’s, goud en zilver. De rest is rotzooi en doet niet mee. ?

          • Frank Knopers

            Ik gaf dat als voorbeeld omdat dat in het verleden zo ging. Nu hebben we meer geavanceerde instrumenten als papiergeld en ‘elektronisch geld’, dus nogal logisch dat we dan anno 2017 geen kralen en kerfstokken meer zullen gebruiken.

            Goud en zilver behouden hun waarde, maar ik zie deze niet terugkomen als betaalmiddel.

          • waterman10

            Ik wel. Juist omdat ze waarde hebben.

      • Frank Knopers

        Om welke volumes gaat dit? Ik kan me niet voorstellen dat dit een significante factor is in de totale wereldwijde vraag naar goud en zilver…

        Beantwoorden
        • waterman10

          Hoeveel volume exact weet ik niet Frank. Ik kan dat wel eens proberen uit te zoeken maar niet nu. Ben nu aan het werk.

          Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Ik denk dat papiergeld ten alle tijde veel makkelijker en flexibeler is voor het betalingsverkeer dan zowel goud als zilver. In een worst case scenario kunnen zilveren munten gebruikt worden als een soort ruilmiddel, maar bedenkt dat de massa deze niet heeft.

      Waar zullen zij elkaar mee gaan betalen? Ik denk met het uitschrijven van schuldpapieren. Dat gebeurde eind vorig jaar ook in India, toen de overheid een groot deel van het cash geld uit omloop haalde.

      WeAreChange maakte daar eens een mooie reportage van, waarin ze lieten zien dat restaurants en winkels gewoon een administratie gingen bijhouden van klanten en wat zij verschuldigd waren. Zie daar het ontstaan van geld…

      https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/video-hoe-is-leven-india-zonder-geld/

      https://www.youtube.com/watch?v=EHc1Gitiq-s

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo