Ecuador legt de helft van haar goudvoorraad de komende drie jaar in bewaring bij Goldman Sachs, zo schrijft Bloomberg. Het land heeft meer buitenlandse valutareserves nodig en neemt daarom de komende drie jaar afstand van in totaal 466.000 troy ounce goud (14,5 metrische ton). Daarna komt het weer terug. Het goud heeft met de actuele goudprijs een waarde van $580 miljoen.
In ruil voor het gele metaal krijgt Ecuador “instrumenten met hoge liquiditeit en veiligheid”, die over de looptijd van drie jaar tevens een rendement van $16 tot $20 miljoen moeten opleveren. Verdere details over deze deal, zoals de vergoeding die Goldman Sachs krijgt voor deze ruil, werden niet bekend gemaakt door de centrale bank van Ecuador.
Ecuador heeft liquiditeit nodig
Het Zuid-Amerikaanse land was vijf jaar geleden niet in staat een lening van $3,2 miljard af te lossen. Ook dit jaar voorspelt het ministerie van Financiën van Ecuador een aanzienlijk tekort op de begroting van bijna $5 miljard. Om de tekorten te kunnen financieren zal er binnenkort voor $700 miljoen aan nieuwe leningen uitgeschreven worden. De obligatieveiling zal op internationaal niveau plaatsvinden. Het is de vraag of het buitenland bereid is Ecuador geld voor te schieten, gezien het feit dat er vijf jaar geleden een lening niet terugbetaald werd.
Goud levert geen rendement op
Het goud wordt van de hand gedaan omdat Equador op zoek is naar nieuwe inkomsten. De goudstaven in de kluis leveren geen enkele cashflow op, terwijl er wel kosten gemaakt worden voor de beveiliging. De centrale bank zegt in een persverklaring dat de helft van het goud nu ingewisseld wordt voor productieve bezittingen die wél cashflow genereren. “Deze interventies in de goudmarkt weerspiegelen het begin van een nieuwe en permanente strategie van actief vermogensbeheer door de centrale bank. Een strategie van aankopen, verkopen en financiële transacties.”
Zowel Goldmans Sachs als de centrale bank van Ecuador wilden geen verdere toelichting geven aan Bloomberg. De transactie heeft in mei plaatsgevonden, want Bloomberg constateerde een 55% daling in de waarde van de goudreserve van de centrale bank. Volgens Vicente Albornoz, decaan aan de Universidad de las Americas in Quito, lijkt het erop dat de centrale bank om liquiditeit verlegen zit. De financiële middelen die met deze deal beschikbaar worden gemaakt kunnen gebruikt worden om een deel van de overheidstekorten te financieren. In 2008 verloor de centrale bank van het land haar autonomie middels een constitutioneel referendum.
Als het geld daadwerkelijk gebruikt wordt om overheidstekorten te dichten is het nog maar de vraag of het goud na drie jaar wel weer terug zal keren. Vorig jaar werd Venezuela op soortgelijke wijze benaderd door Goldman Sachs.
Ecuador stuurt helft van haar goud naar Goldman Sachs in ruil voor liquiditeiten
Schrijf in op onze nieuwsbrief om wekelijks op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de goudmarkt.
5 gedachten over “Ecuador stuurt helft goud naar Goldman Sachs”
Zou Duitsland eindelijk wat extra goud tegemoet kunnen zien vanuit de USA?
Of leent GS het goud wellicht 20x uit tegen vergoedingen waar Ecuador alleen maar van mag dromen?
Goud dat niets oplevert? Dat gelooft toch geen enkel weldenkend mens dat GS een klein beetje kent? Wellicht pakt GS ook nog de nodige rente, terwijl het goud een betere borg is, dan de belofte van een praktisch bankroet land.
Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de VS geen goud heeft om naar Duitsland terug te sturen. De volumes zijn dermate klein dat ze die ook in eigen land kunnen vinden. Goldman Sachs weet natuurlijk van de hoed en de rand, ik denk dat die grote banken zich prima ingedekt hebben met een positie in fysiek goud. Laat de rest maar met papier handelen…
het onderpand is er….en zelfs al is dat een fractie van de berg derivaten, lease-constructies e.d., dan nog is de ‘klant’ kapot gemaakt alvorens het woord fysiek in hem op komt.
Toen met de Oekraïne; iedereen koop goud op papier…wie zouden toch de verkopers zijn geweest? en hoe is het toch mogelijk dat papiergoud amper van zijn plek komt?
Dat van Duitsland snap ik niets van en voedt alleen de conspiracies. Dat beetje goud zou idd in eigen land makkelijk gedolven kunnen worden…dus wat is het probleem dan wel?
Dat kan alleen maar goed gaan. . . . .