Een bubbel in goud? Dan Ameduri zocht het uit in Californië

Waar deze beleggingsexperts aan voorbij gaan is de rol die goud heeft als de ultieme reserve. Het is schaars, het aanbod groeit door mijnproductie elk jaar maar een klein beetje en juist omdat goud bijna nergens voor gebruikt kan worden blijft dat aanbod ook zo constant. Daar komt bij dat goud vrijwel onverwoestbaar is, dat veel mensen het mooi vinden en dat het heel makkelijk gevormd kan worden in muntstukken en sieraden en later weer even gemakkelijk en zonder verlies van goud omgesmolten kan worden. Goud is altijd bij ons, wat er ook gebeurt op de aandelen- en obligatiemarkten en ongeacht welke ramspoed ons eventueel te wachten staat in de toekomst. Goud kan niet failliet gaan en blijft altijd wat het is, daar kunnen zelfs de als veilig beschouwde aandelen, obligaties en zelfs het spaargeld op een bankrekening niet aan tippen. Bedrijven kunnen door verkeerde beslissingen te nemen of door veranderende voorkeuren van consumenten failliet gaan, landen kunnen besluiten hun staatsschuld niet meer volledig af te betalen en de obligatiehouders in de steek laten en geldsystemen die niet gedekt zijn door iets van waarde kunnen (en zullen) uiteindelijk waardeloos worden.

Tot zover het verhaal van goud versus aandelen, obligaties en andere 'papieren activa'. De eigenschappen van goud werden (misschien wel terecht) langdurig genegeerd door de beleggingswereld, omdat de economie sinds de crisis van de jaren '80 een zeer lange fase van sterke groei heeft gekend. Maar nu het economisch tegenzit en verschillende landen in een valuta-oorlog verzeild zijn geraakt beginnen steeds meer beleggers en spaarders de eigenschappen van goud te waarderen. Wie in 2001 een vooruitziende blik had en op de bodem goud had gekocht zag in de afgelopen tien jaar zijn belegging ruim 6x over de kop gaan. Terwijl de beurzen de afgelopen tien jaar netto niet veel van hun plaats zijn gekomen wist goud elf jaar lang te stijgen, gemiddeld zelfs met dubbele cijfers in alle belangrijke valuta.

Maar is goud daarmee ook al een bubbel geworden? De grafiek van de goudprijs over de afgelopen twintig jaar suggereert misschien van wel, maar het belangrijkste kenmerk van een bubbel is dat hele maatschappij erdoor gegrepen wordt. Niet alleen verschijnen er opeens veel meer 'deskundigen' die komen vertellen hoe goed het is om nog snel in te stappen, ook zijn er veel mensen die dat daadwerkelijk zullen doen.

Hoeveel mensen hebben vandaag de dag een deel van hun spaargeld of beleggingsportefeuille omgezet in goud? Dan Ameduri van Future Money Trends zocht het uit in het zuiden van Califoië, door verschillende argeloze voorbijgangers wat vragen te stellen over hun belegging in goud. Het resultaat was als volgt….

En wat doet Dan Ameduri zelf? Kitco vroeg het laatst aan verschillende bezoekers van het Califoia Resource Investment Conference, de plaats waar de mensen samenkomen die waarschijnlijk wel in goud en/of zilver beleggen en die zich in elk geval wel hebben verdiept in de fundamentals van beide edelmetalen. Bekijk ook onderstaande video…

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo