De grafiek willen wij eigenlijk alleen met een belangrijke kanttekening met u delen. Deze kanttekening heeft te maken met hoe de realiteit benaderd wordt en dat is een buitengewoon lastig te formuleren wetenschapsfilosofische onderwerp (dit wordt ook wel aangeduid met de term “metaphysics” of “metafysica”). Laat ik het kort en krachtig houden: in mijn benadering van oorzaak en gevolg – ook wel theorieën van causaliteit genoemd, bestaat er geen ruimte voor econometrische modellen. Modellen mogen wat mij betreft wel degelijk gebruikt worden, mits onomwonden duidelijk wordt gemaakt dat het model per definitie niet terug slaat op de realiteit. Modellen kunnen bepaalde mechanisme's zeer goed inzichtelijk maken, maar de verklarende en voorspellende capaciteit van (econometrische) modellen ten aanzien van de realiteit moet te allen tijden betwijfeld worden. Scepsis is wat mij betreft het toverwoord, zeker wanneer er niet wordt ingegaan op de onderliggende verhoudingen van oorzaak en gevolg.
Dat gezegd hebbende, via Ed Steer van Casey Research (van gisteren) een vertaling:
[..] ik zal de grafiek die Nick Laird mij toezond en waarvan hij vindt dat u die moet zien, plaatsen. Ik zal ook de opmerkingen van Nick hierbij geven die hij [letterlijk] in zijn begeleidende e-mail stuurde. [..] Dat zijn:
[Nick Laird:] Het is een Elliott Wave projectie van de toekomstige prijs van goud. De blauwe lijn is de goudprijs tot nu toe, met de eerste twee “up-legs” [lees: opwaartse prijstrends}. De rode lijn is de toekomstige prijs van goud op basis van de eerste twee “up-legs”.
De grafiek toont de “routekaart” van goud achter ons en waar goud naartoe gaat.
Ed, het kan zijn dat je het niet zult begrijpen, maar veel van jouw lezers wel, … en ze zullen ervan smullen. Neem het alsjeblieft in je blog mee en kijk naar de reacties die je krijgt. Ik denk dat je verrast zult zijn!
Voor mij is dit “grafiekenpoografie” – de beste grafiek die ik ooit gemaakt heb van goud. Dit is voor mij – als een technisch analist – een Picasso of Rembrandt; het is een kunstwerk.
[..] Bekijk deze grafiek elke maand voor de komende 16 maanden, en we zouden W4 (B) (zie de positie op de grafiek) moeten bereiken in juni 2013. Als dat gebeurt, pas dan op. Hier is de link naar de grafiek [..].
Cheers, Nick
PS. Elliott Wave is niet onfeilbaar – dit is slechts een routekaart en de routebeschrijving kan misschien wel veranderen. Dus beschouw het als een grove routekaart waar goud naartoe gaat.
Uit de begeleidende tekst van Nick Laird blijkt dat óók hij wijst op het feilbare karakter van TA en het principe van de Elliot Wave. Waarvan akte. De grafiek die Nick Laird heeft gemaakt is inderdaad om van te smullen. Deze grafiek is en blijft een hypothese; één die we graag testen.
Mochten er lezers zijn die TA beheersen en één en ander ten aanzien van het principe van de Elliot Wave kunnen uitleggen, wij houden ons aanbevolen en zullen aandachtig uw reactie lezen.
De grafiek:
Voor een zeer hoge resolutie, zie: Casey Research.