Eric Sprott merkt op dat de VS in december 2012 meer dan $4 miljard aan goud geëxporteerd heeft, tegenover een import van ongeveer $1,5 miljard aan goud. De netto export van goud is volgens Sprott een patroon dat 21 jaar geleden al werd ingezet. Volgens Sprott kan het niet anders dat een deel van de Amerikaanse goudvoorraad verkocht is. Eric Sprott verwacht dat de Amerikaanse goudreserve gebruikt wordt om het verschil bij te passen. De wereldwijde vraag naar goud blijft toenemen, zowel van ETF’s als van centrale banken die metaal aan hun reserves toevoegen. Netto kochten centrale banken in 2012 meer dan 530 ton goud, opnieuw meer dan een jaar geleden. India en China halen gezamenlijk bijna de helft van het jaarlijkse goudaanbod uit de markt en de verwachting is dat deze landen goud zullen blijven kopen.
Cijfers
Sprott spreekt over een Amerikaanse netto export van $2,5 miljard in de maand december van vorig jaar. Omgerekend naar de goudprijs van die maand hebben we het dan over 46 ton goud. Waar komt dat goud vandaan? De goudmijnen in de VS haalden in 2012 ongeveer 230 ton goud uit de grond en er werd 240 ton aan goud gerecycled (Bron: USGS). Van dat aanbod werd in 2012 naar schatting slechts 150 ton afgenomen in de VS. Dat levert een gemiddeld overschot aan goud op van 26,6 ton per maand.
Dat is inderdaad veel minder dan de 46 ton goud die de VS in december vorig jaar exporteerde. Maar of daarmee ook bewezen is dat het Amerikaanse ministerie van Financiën goud verkocht heeft (de Fed bezit slechts goudcertificaten, de goudvoorraad is van de overheid), dat is nog altijd moeilijk te bewijzen. Als we de officiële cijfers mogen geloven heeft de VS de afgelopen jaren geen goud verkocht en is de Chinese goudreserve al sinds 2009 bevroren op ongeveer 1.050 ton.
Waar komt dat goud vandaan?
Waar moet al dat goud dat de VS exporteert vandaan komen? De bekende ETF’s zoals het GLD voegden in 2012 nog goud toe aan hun voorraden en ook de vraag naar goud onder beleggers lijkt aan te trekken. Al met al is het zeer aannemelijk dat het Amerikaanse ministerie van Financien goud op de markt brengt, maar harde bewijzen leveren kunnen we niet. Het is mogelijk dat de Amerikaanse overheid en de Federal Reserve een gedeelte van hun goud hebben uitgeleend, maar ook dat is lastig te achterhalen.
Transparantie
Wat we uit de analyse van Eric Sprott en de hierboven genoemde cijfers kunnen opmaken is dat de goudmarkt weinig transparant is. Juist daarom is het verstandig om goud in eigen bezit te nemen, wanneer men overweegt goud te kopen. Financiele producten die goud of gouddekking van het vermogen beloven kunnen, op het moment dat je het goud daadwerkelijk in je hand wilt hebben, mogelijk niet hun beloftes nakomen. Hoe minder obstakels er tussen u en het goud zitten hoe beter.
Duitsland gooide een flinke steen in de vijver door een groot gedeelte van haar goudvoorraad terug te claimen van de Federal Reserve. De Bundesbank geeft haar Amerikaanse collega daar weliswaar zeven jaar de tijd voor, maar de toon is daarmee wel gezet. Het is te hopen dat ook Nederland haar goudvoorraad vroeg of laat terug gaat halen uit New York, waar ongeveer de helft van onze 612,5 ton blijkt te liggen.
Eric Sprott meent dat de VS goudvoorraad aan het verkopen is om de prijs laag te houden