Fekete: Goud als de ultieme vernietiger van schulden

Volgens professor Antal Fekete is goud het ultieme middel om het economische systeem te zuiver van onproductieve schulden. In de volgende video legt hij uit dat een geldsysteem op basis van kredietverlening goud nodig heeft om de uitwassen van kredietverlening op te schonen. Fekete ziet de staatsschuld van de Verenigde Staten als de grootste bedreiging van het financiële systeem.

Fekete legt uit dat het goud al lang geleden uit het monetaire systeem werd gehaald en dat er sindsdien niets voor in de plaats is gekomen. Pas wanneer een schuld wordt afgelost met fysiek goud wordt de schuld uitgeblust. Wanneer een schuld wordt afbetaald met geld wordt het schuldprobleem louter verplaatst en dat geldt voor zowel huishoudens als bedrijven als overheden. Door goud uit het monetaire systeem te halen kunnen schulden niet meer vernietigd worden. Het resultaat daarvan is een schuldexpansie die groter is dan wat de mens zich kan inbeelden.

“Goud is geen franje en geen luxe, maar een integraal onderdeel van de bloedcirculatie van de economie”, zo concludeert Fekete.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

13 gedachten over “Fekete: Goud als de ultieme vernietiger van schulden

  • Voor de zoveelste keer een alarmsignaal,maar wie zal er luisteren?We verdrinken in de schulden en we blijven doen alsof de huidige crisis een probleem is die zal opgelost worden.Gisteren nog een bericht gelezen dat in Japan de inflatie het hoogste is sinds 32 jaar.Japan zit al sinds de jaren ’90 met hetzelfde probleem die nu globaal is geworden.Geld bijdrukken is het probleem alleen maar uitstellen en verergeren.

    Beantwoorden
    • Klopt, het ziet er beangstigend uit, maar wat indien het bijdrukken van geld een deel is van een plan om de pariteit van westerse valuta tov de “oosterse (Yuan) zó te wijzigen dat er op den duur minder/weinig voordelen bestaan om nog in het verre Oosten voor het Westen te produceren? Maw, op termijn zou het weer interessant(er) worden om in het Westen te produceren voor lokaal gebruik. Zodoende wordt de échte reden van onze crisis (massale verschuiving van werkgelegenheid van West naar Oost) langzaam, maar zeker weggewerkt. Weliswaar een plan dat één generatie in beslag zal nemen.

      Beantwoorden
  • Het is duidelijk dat Fekete zijn bloedcirculatie ergens in 1971 helemaal tot stilstand is gekomen.

    Beantwoorden
    • Kan zijn, maar zulk een summier kommentaar laat men beter achterwege. Een stelling dient onderbouwd te worden, ook al is ie (te) lang.

      Beantwoorden
      • @Michel
        Hier een goed (lang) artikel :

        Having money linked to a Gold Standard is an idea that almost every economist opposes. It is described as the economic equivalent of creationism and a major cause of the Great Depression. It is ignored by policymakers and no country has one anymore. Yet there is some support for it on the internet.

        Fekete is a Fool :

        http://robertnielsen21.wordpress.com/2012/10/20/the-fools-gold-standard/

        En in grafiek ziet dit er zo uit :

        https://twitter.com/StephanieKelton/status/481146764754313216/photo/1

        Voor 1945 ziet u duidelijk de onstabiliteit van een “vrije markt”. Na 1945 krijgt men deze onstabiliteit alsmaar beter onder controle door monetaire en fiscale poltiek.

        De nadelen van een goudstandaard zien we vandaag ook in de eurozone : krimpende economie en jaren 30 werkloosheidscijfers. Dit komt omdat de eurolanden hun monetaire en fiscale souvereiniteit verloren hebben. De euro is in feite ontworpen als een soort (super)goudstandaard.

        Beantwoorden
        • Fekete is +inhoudelijk gezien+ bepaald geen fool en hij heeft wel degelijk gelijk, maar man man man, ik heb in lange tijd niet zo’n beroerde, amateuristische en chaotische presentatie gezien -voorzover het die kwalificatie überhaupt verdient- als wat hij hier bijeenstamelt.

          Grappig -althans voor een kennelijke tegenstander van een gouden standaard- dat je de periode sinds 1945 zo prachtig vindt: tijdens het meest stabiele deel daarvan, tevens de periode met de hoogste reëele economische groei, draaide de wereldeconomie namelijk, drumroll: op een gouden standaard!

          Namelijk die van Bretton Woods (1945), waarbij goud op het cruciale punt de onderliggende waarde vormde voor alle papiergeld transacties: nl. bij onderlinge afrekening van alle handel tussen landen, geëffectueerd in de vorm van convertability van de dollar in goud. In theorie impliceerde dat dat landen die geen goud hadden, uiteindelijk ook geen goederen uit andere landen konden betalen. Dat was een uitstekende en in de praktijk ook heel behoorlijk werkende rem op de oneindige inflatie waar de wereld inmiddels dus aan lijdt sinds die goud/dollar koppeling door Nixon in 1971 werd opgeheven – omdat de USA namelijk niet genoeg goud daarvoor meer had.

          De tragische fout in Bretton Woods was uiteraard dat goud in dat systeem was gekoppekd aan een absolute waarde in dollars. Kolder, want net zo goed als Centrale Banken geen flauw benul hebben wat de ‘juiste’ rente of de ‘juiste’ geldhoeveelheid op enig moment (en binnen welke gebied) moet zijn, zo weet ook geen enkele aanhanger van de klassieke gouden standaard -dwz de versie met een vaste waarde van goud- wàt die waarde van goud moet zijn.

          Wat onder Bretton Woods had moeten gebeuren is hetzelfde waar het nu heen zal gaan: goud als DE onderliggende waarde van alle wereldhandel, maar met een waarde die door de (wereld)markt wordt bepaald. Dat betekent dus: van elke fiat money munt is de tegenwaarde in goud op elk moment tegen de prijs van dat moment opeisbaar bij het betreffende land, plus alle goudtransacties worden uitsluitend fysiek afgehandeld (futures en alle andere vormen van papieren goudhandel verboden), plus transparantie in de goudvoorraden die landen bezitten: jaarlijkse openbare audits van de voorraad van elk land.

          DAT is een effectieve, efficiënte en werkbare gouden standaard – ook bekend als FreeGold. Iedereen die tegen een gs is, moet dáár argumenten tegen aandragen, en ophouden met kulpraat dat er niet genoeg goud is om elke afzonderlijke transactie in muntjes af te rekenen (want hèhè, nee, natuurlijk is dat er niet maar dat HOEFT dus ook helemaal niet), of dat goud altijd deflatoir werkt en daarmee depressies veroorzaakt. (Dat eerste is wel het geval maar in milde vorm en om andere redenen dan onder een ‘klassieke’ gs, en dat tweede -depressies, en booms- houd je vermoedelijk onder elk monetair systeem maar onder een FreeGold gs veel minder extreem -want door de van nature beperkte goudhoeveelheid eerder gedempt- dan de implosie van de schuldenberg zoals die ons nog te wachten staat, immers zoals bekend: debts that cannot be repaid WILL NOT BE REPAID.)

          Beantwoorden
        • Ik vergat nog een puntje over die geweldige grafiek van Kelton: ja, die rode, parabolisch stijgende GDP-lijn sinds 1945 — inderdaad, dàt is nou eens een echt goed voorbeeld van een evenwichtige, op termijn houdbare, verantwoorde stijging, waaraan je maar weer eens piekfijn kunt zien hoe mooi & stevig alles onder controle is van ’s werelds beleidsmakers! [Proest…]

          Beantwoorden
          • Stijgende parabolische lijn is geen probleem : Unlike gold we cannot run out of numbers.

          • Ahem, “Stijgende parabolische lijn is geen probleem”.
            Nee, vast niet. Dat dacht die koning destijds met dat schaakbord en die graankorrels ook!
            Topklasse, dat Nederlandse wiskunde-onderwijs.

          • “The $100 trillion (10E14) banknote is the largest denomination ever issued by the Reserve Bank of Zimbabwe and is accepted by most numismatists as a banknote with the most zeroes ever shown in the design.”
            http://en.wikipedia.org/wiki/Banknotes_of_Zimbabwe

          • Applying this to the US to replicate the Wiemar inflation Congress would have to increase the deficit to about $8 trillion a year and then sell those dollars continuously in the market place, using them to buy the likes of yen, euro, and pounds. And replicating Zimbabwe would mean some kind of disaster that wiped out 80% of our real productive capacity and then continuing to spend federal dollars as if that never happened.

            http://www.huffingtonpost.com/warren-mosler/it-must-be-impossible-for_b_1096118.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo