In augustus kwam er een nieuwe fixing van de zilverprijs, maar nu gaat ook de goudprijs fixing op de schop. Dat meldde Reuters donderdag. London Gold Market Fixing Ltd, het bedrijf dat de fixing van banken vastlegt, gaat samen met de Londen Bullion Market Association (LBMA) op zoek naar een alternatief voor de fixing die nog stamt uit het jaar 1919. In oktober zal vervolgens besloten worden hoe de nieuwe fixing eruit komt te zien. Eind dit jaar wordt de nieuwe goudprijs fixing geïmplementeerd.
Fixing goudprijs
De fixing van de goudkoers wordt tot op de dag van vandaag gedaan door een klein aantal banken, die twee keer per dag telefonisch een referentieprijs voor goud bepalen. Een van de banken speelt de rol van voorzitter en stelt een prijs voor aan andere banken. Vervolgens geven die banken door hoeveel goud ze voor de genoemde prijs willen kopen of verkopen. De referentieprijs wordt net zo vaak aangepast, totdat het verschil tussen vraag en aanbod kleiner is dan 50 goudstaven (ongeveer 620 kilo).
Libor
Naar aanleiding van het grootschalige Libor schandaal openden de Duitse en Britse toezichthouder vorig jaar een onderzoek naar de fixing van de goudprijs. Vervolgens stapte Deutsche Bank uit het panel van de goudprijs fixing. Het was al snel duidelijk dat er iets moest gebeuren met de ouderwetse fixing, die gevoelig bleek te zijn voor manipulatie.
Nieuwe fixing
In de zomer maakte de World Gold Council bekend dat er vanuit verschillende hoeken van de goudindustrie behoefte was aan een nieuwe fixing, die minder gevoelig zou zijn voor manipulatie. Het duurde niet lang, want minder dan een maand na de nieuwe zilverprijs fixing krijgt ook die van goud een make-over.
De kans is groot dat de nieuwe fixing van de goudprijs gebruik zal maken van een elektronisch veilingssysteem, vergelijkbaar met dat van de nieuwe zilverfixing. Op dit moment zorgen vier banken voor de dagelijkse vaststelling van de prijs: Barclays, HSBC, Société Générale en Bank of Nova Scotia.
Goudprijs fixing gaat op de schop