Na bijna 120 jaar komt er een einde aan de dagelijkse fixing van de zilverprijs. Het was tegen het einde van de 19e eeuw, toen handelaren in Londen besloten dagelijks om tafel te zitten om de prijs van zilver vast te stellen. De fixing kwam onder druk te staan nadat bekend werd dat er gesjoemeld werd met de liborrente. Hoewel de vaststelling van deze benchmark niet te vergelijken is met die van de zilverprijs begonnen toezichthouders in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS zich ook te buigen over de prijsvorming in edelmetalen. De fixing van goud, zilver, platina en palladium wordt namelijk nog op dezelfde manier gedaan als ruim honderd jaar geleden. Deze procedure blijkt gevoelig voor manipulatie, omdat de banken die bij de fixing betrokken zijn met voorkennis kunnen handelen.
Fixing zilverprijs
De drie banken die momenteel de zilverprijs vaststellen zijn Deutsche Bank, HSBC en Nova Scotia. Eerstgenoemde heeft formeel al afscheid genomen van haar zetel in de fixing, maar zal voor de formaliteit blijven zitten tot 14 augustus. Dat is de datum waarop er voor het laatst een zilver fixing op de borden zal verschijnen. Deutsche Bank wilde haar zetel in de fixing verkopen, maar kon door de negatieve publiciteit omtrent de fixings geen koper vinden. Men kwam tot de conclusie dat het niet wenselijk is om de zilverprijs door slechts twee banken vast te laten stellen en om die reden stoppen HSBC en Noca Scotia er volgens de Financial Times mee.
De fixing van de zilverprijs leverde één vaste prijs op waar verschillende marktpartijen naar konden verwijzen. De fixing wordt gebruikt door zilvermijnen, financiële instellingen en juweliers om prijzen vast te leggen. In de retail markt voor zilveren munten en zilverbaren wordt vaker de actuele zilverprijs gehanteerd, die van minuut tot minuut kan veranderen.
De drie banken die zich ontfermden over de fixing van de zilverprijs gaven in een persverklaring aan na te zullen denken over een alternatief voor de fixing. Daarbij kijken de banken ook of er vanuit de zilvermarkt nog wel de wens bestaat voor een alternatief op de historische prijsfixing.
Het is de vraag of het schrappen van de bijna 120 jaar oude fixing van de zilverprijs ook gevolgen heeft voor de goudprijs fixing. Ook die boet steeds meer in aan populariteit.
Lees ook:
- Britse toezichthouder wil fixing goudprijs onderzoeken
- Nieuw onderzoek wijst op manipulatie goudprijs?
- Gaat de fixing van de goudprijs op de schop?
Fixing zilverprijs loopt deze zomer ten einde
2 gedachten over “Fixing zilverprijs komt na bijna 120 jaar ten einde”
Iemand enig idee wat dit met de zilverprijzen zal gaan doen?
Hele goede vraag.. Ik denk dat het niet veel verschil maakt. De fixing is een soort dienstverlening aan een markt waar toch al 24/7 gehandeld wordt. Het verandert weinig aan de vraag en aanbod dynamiek van de markt of het vertrouwen in de markt.