De vraag naar fysiek zilver steeg in 2013 naar een recordniveau, zo schrijft Thomson Reuters GFMS in haar nieuwe Silver Survey 2014. Als gevolg van de daling van de zilverprijs werd er meer zilver gekocht, voornamelijk in de vorm van zilveren munten en baren. Vergeleken met recordjaar 2011 groeide het volume aan beleggingszilver met 15,5% naar 245,6 miljoen troy ounce, bijna een kwart van de totale vraag. Vergeleken met de 139,3 miljoen troy ounce van vorig jaar is er zelfs sprake van een stijging van 76%. Ook de vraag naar zilveren juwelen trok weer iets aan door de lagere zilverprijs. Het afgelopen jaar werd er 198,8 miljoen troy ounce zilver gebruikt voor sieraden, een stijging van 9,6%.
Vraag en aanbod in de zilvermarkt (Bron: GFMS)
Zilveren munten en baren populair
Kijken we naar de langere termijn, dan zien we dat met name beleggen in zilver een grote vlucht genomen heeft. In 2013 werd er bijna vijf keer zoveel volume aan munten en baren verkocht als in 2004. Drukken we de vraag naar zilver uit in dollars, dan is de stijging nog veel groter. De gemiddelde zilverprijs was in 2004 afgerond $6,66 per troy ounce, tegenover $23,79 in 2013. Rekenen we dat om naar het totale volume, dan komen we tot de conclusie dat er het afgelopen jaar 16,5 keer zoveel geld is omgezet in zilverbaren en munten als in 2004.
Populariteit van zilverbaren is in Westerse landen en India groter dan in China
Zilver ETF’s
Het jaar 2013 kenmerkt zich ook door een verschuiving van ETF’s naar fysieke munten en baren. Van 2006 tot en met 2012 werd er gemiddeld 90 miljoen troy ounce zilver per jaar aan ETF’s toegevoegd, maar in 2013 droogde deze markt bijna volledig op. Net als bij goud verschoof de vraag van een papieren claimbewijs naar het fysieke bezit van edelmetaal. Toch waren de zilver-ETF’s populairder dan de goud-ETF’s, want die zagen het afgelopen jaar honderden tonnen goud uit hun voorraden wegstromen. Voor zilver blijven de voorraden constant.
Zilver-ETF’s minder populair
Industrie
De industrie gebruikt de laatste jaren steeds minder zilver, ondanks het feit dat het aantal toepassingen voor het edelmetaal blijven toenemen. In 2013 werd er 586,6 miljoen troy ounce gebruikt door deze sector, een daling van 6,11% ten opzichte van 2011. De industrie gebruikt ongeveer de helft van het wereldwijde aanbod aan zilver. Het edelmetaal heeft antibacteriële eigenschappen, maar is daarnaast ook een zeer goede geleider en reflector. Dat de industrie de laatste jaren toch minder zilver gebruikt is enerzijds te verklaren door een relatief zwakke economie (minder vraag) en anderzijds door bezuiniging van fabrikanten. De enorme stijging van de zilverprijs in 2011 kan voor veel bedrijven reden zijn geweest om te besparen op het zilver. Bijvoorbeeld door apparaten minder robuust in elkaar te zetten of door substituten met minder goede eigenschappen te gebruiken. Zo bevat een moderne iPhone maar een fractie van de hoeveelheid zilver die in toestellen van meer dan tien jaar geleden zit. Dat geldt ook voor andere elektronica en voor zonnepanelen.
Industrie gebruikt minder zilver, terwijl beleggers steeds meer kopen
Aanbod
Als gevolg van de dalende zilverprijs kwam er minder zilver op de markt. Hoewel zilvermijnen hun productie ieder jaar weten te verhogen,bereikte het aanbod van sloopzilver het laagste niveau in tenminste negen jaar tijd. Werd er in 2012 nog 252,6 miljoen troy ounce aan sloopzilver op de markt gebracht, in 2013 was dat nog maar 191,8 miljoen troy ounce (-24%). De zilvermijnen produceerden in totaal 819,6 miljoen troy ounce in 2013, een stijging van 3,4% ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met het jaar 2004 is de mijnbouwproductie van zilver al met 33,5% gestegen.
De productie van zilvermijnen is sinds 2004 met ruim 33% gestegen
Prijsontwikkeling zilver in 2013