De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dit jaar een stijging van de goudprijs. In een interview met Bloomberg noemt analist Jeffrey Currie drie verschillende redenen om positief te zijn over het edelmetaal. Hij ziet de prijs nog dit jaar stijgen tot $1.450 per troy ounce.
Volgens de grondstoffenanalist is angst voor een nieuwe wereldwijde recessie een van de meest prominente redenen om positief te zijn over goud. Hij wijst op de sterke correlatie tussen de kans op een recessie en de import van goud in Londen. Dat suggereert namelijk een toenemende vraag naar goudbeleggingen als ETF’s en dat is positief voor de goudprijs.
Meer vraag in opkomende markten
De tweede reden is toegenomen koopkracht in opkomende economieën als India en China. Dat zijn traditioneel belangrijke afzetmarkten voor fysiek goud. Meer vraag uit deze landen kan een positieve impact hebben op de marktprijs van het edelmetaal.
Tot slot noemt Currie het aankoopbeleid van centrale banken. Steeds meer opkomende economieën voegen goud aan hun reserves toe. China voegde onlangs voor het eerst sinds oktober 2016 weer edelmetaal aan haar voorraad toe, terwijl India vorig jaar in totaal 70 ton heeft gekocht. In totaal waren centrale banken van opkomende markten goed voor 100 ton aan aankopen. Dat is exclusief Rusland, dat vorig jaar een recordhoeveelheid aan haar voorraad toevoegde.
Goudprijs naar $1.450 per troy ounce
Volgens Jeffrey Currie zullen alleen de aankopen van centrale banken de goudprijs al opdrijven tot $1.425 per troy ounce. Kijk je naar de markt als geheel, dan kunnen we volgens hem zelfs een prijs van $1.450 verwachten.
Minder positief is de analist over basismetalen als ijzererts en staal. In China is de vraag naar deze metalen gezakt naar het laagste niveau sinds 2015 en 2016. Dat is mogelijk een signaal van groeivertraging in China.
Een andere factor die positief is voor goud is de verwachte verzwakking van de Amerikaanse dollar. Deze valuta gedraagt zich vaak als een soort tegenpool voor goud, wat betekent dat het edelmetaal dit jaar mogelijk meer ruimte krijgt om te stijgen.
Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard