Backwardation betekent dat indien men een grondstof heeft – in dit geval beperken we ons tot fysiek goud – dat men die kan verkopen tegen een hogere “spotprijs” dan de prijs voor een termijncontract voor toekomstige levering. Indien men fysiek goud verkoopt en tegelijkertijd een termijncontract koopt kan men een “gratis” winstpremie pakken.
In 2008 schreef Antal Fekete er al over: goud ging toen voor het eerst sinds lange tijd in backwardation. Echter, dat bleef niet lang aanhouden en sindsdien schiet goud geregeld in- en uit backwardation en in contango. Contango is de tegenovergestelde situatie waarbij de spotprijs lager is dan de futuresprijs van een termijncontract. Contango hoort bij een normaal functionerende termijnmarkt waarbij de prijs voor directe levering lager is dan de toekomstige prijs. Dat komt omdat opslag voor iets fysiek geld kost en er een prijs gerekend wordt voor de opportuniteitskosten van geld. Dat laatste wil zeggen dat u geen rendement kan maken op andere beleggingen wanneer u uw geld gebruikt om fysiek goud aan te schaffen.
Bron: Agorafinancial.com via Daily Reckoning.
Op het moment dat backwardation ontstaat en deze permanent wordt, dan betekent dit dat “goud” niet langer biedt op papier geld. Als gevolg van de enorme papieren posities in zowel goud als zilver, bestaat het risico dat de “liquiditeit” op de termijnmarkt van goud opdroogt en dan kan het gebeuren dat hoeveel geld er ook geboden wordt, er geen aanbod ontstaat van fysiek goud. Feitelijk betekent het dat goud niet langer biedt op fiat geld.
Aan dit risico wordt ook wel gerefereerd met permanente backwardation. Indien hiervan sprake zal zijn dan zal blijken dat veel papieren claims op goud niet ingewisseld kunnen worden voor fysiek. De markt breekt als het ware. Of dit de “achilleshiel” is van het financiële stelsel is niet zo zeer de vraag. Wat ons betreft is het de vraag wanneer dit gaat gebeuren.
Keith Weiner schreef er afgelopen weekend een zeer aan te raden artikel over. Weiner schreef onlangs toch al een must read analyse over de manier waarop een transitie naar een vrije goudstandaard te implementeren valt, en ook dit keer slaat hij spijkers met koppen. Weiner die momenteel onder begeleiding van Antal Fekete werkt aan zijn dissertatie, heeft in zijn analyse van dit weekend de werking van dit economische fenomeen van “permanente backwardation” buitengewoon helder geformuleerd en uiteengezet. Hij wijst op de gedragseffecten die zullen ontstaan zodra het gebrek aan vertrouwen toeslaat. Want op een gegeven moment zal iedereen zich afvragen of fysiek goud daadwerkelijk geleverd kan worden. Zodra het vertrouwen in toekomstige levering van goud verdwijnt, dan zal de papieren markt van edelmetalen (lees: het wilde west casino van de Angelsaksische termijnmarkten) breken. Een must read van Weiner (even scrollen naar beneden):
- Permanent Gold Backwardation (Casey Research)