Goud en zilver daily report (09-05-2012)

De koersdaling van goud is op het moment van schrijven 0,93%, voor zilver is het verlies 0,7% (beide in USD uitgedrukt). Dat is een stuk minder dan de verliezen van meer dan 2,1% die we gisteren op de borden zagen. Beide edelmetalen staan inmiddels al ruim een maand beneden met 200-daags gemiddelde, wat over het algemeen als een 'bearish' signaal wordt gezien. Het sentiment in de goud- en zilvermarkt is dan ook zwak, een constatering die ook John Hathaway van Tocqueville Asset Management bevestigt. De zwakte in de markt maakt goud en zilver gevoelig voor speculanten, die denken dat de koersen nog verder zullen dalen en die daar geld op inzetten. Turd Ferguson, die op zijn blog TFMetals technische analyse loslaat op goud en zilver, houdt er rekening mee dat de twee edelmetalen in deze fase nog verder weg kunnen zakken tot $1.450 voor goud en $22 voor zilver.

We kunnen dergelijke prijsniveaus niet uitsluiten, maar we zijn er nog steeds van overtuigd dat de fundamentele factoren om fysiek goud en zilver te kopen even sterk zijn. Ook de centrale banken van China en Iran zijn van mening dat fysiek goud ondergewaardeerd is, want beide kochten in maart flink wat goud bij. Vooral de import van 135.529 kilo aan goud door China in het eerste kwartaal van 2012 moet de belegger in fysiek goud een steuntje in de rug geven. Zolang centrale banken netto goud aankopen en de reële rente in de grootste economiëen negatief blijft (dat wil zeggen dat de prijsinflatie hoger is dan de risicovrije rentevergoeding) blijft fysiek goud naar onze mening koopwaardig.

Strateeg en analist John Embry van Sprott Asset Management verklaarde gisteren tegenover King World News dat het fiat geldsysteem op haar laatste benen loopt. Ondanks dat de vraag naar fysiek goud en zilver sterk is vinden er op de papieren termijnmarkt verdachte en contra-intuïtieve koersbewegingen plaats die de spotprijs verder omlaag drukken. John Embry constateert dat Amerika koste wat kost de status van de dollar als wereldreservemunt probeert te verdedigen, en daar hoort een onderdrukte goud- en zilverprijs bij. Embry verwacht dat deze koersdaling aan het eind van dit jaar vergeten zal zijn, omdat de koersen van de edelmetalen volgens hem dan veel hoger zullen staan.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Financiële markten

Op de oliemarkt zagen we vandaag een verdeeld plaatje. De WTI olie zakte met 1% weg naar ongeveer $96,50 per vat, maar tegelijkertijd staat de Brent olie juist 0,42% hoger op $113,20 per vat. Ten opzichte van een paar maand geleden staat de olieprijs alweer meer dan 10% lager, wat doorgaans wijst op (de verwachting van) een vertragende economie. De aandelenmarkten verloren vandaag ook weer wat aan terrein, terwijl de rentes op Duitse en Amerikaanse 10-jaars leningen verder wegzakten. De euro staat op moment van schrijven gelijk aan $1,2933.

Rente op Duitse 10-jaars bunds zakt naar nieuw dieptepunt van ongeveer 1,5% (Bron: Bloomberg)

Fysiek versus papier

De volatiliteit van de goud- en zilverprijzen is goed nieuws voor de beleggers die zo nu en dan wat fysiek metaal kopen, maar voor de beleggers die speculeren op het papiergoud en papierzilver zijn deze periodes van dalende koersen minder aangenaam. Onderstaande grafiek van Zero Hedge laat zien dat steeds meer beleggers uit de goud-ETF's stappen en hun vermogen omzetten in fysiek goud. Een belangrijke trendverschuiving die zeer waarschijnlijk niet meer gekeerd zal worden.

Vraag naar fysiek goud stijgt ten koste van de goud-ETF's (Bron: Zero Hedge, WGC)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo