Goud en zilver daily report (11-04-2012)

Er was vandaag geen groot nieuws dat de goud- en zilvermarkten in beweging kon krijgen. De prijzen bleven gedurende de dag in een smalle bandbreedte, waarbij de goudprijs op moment van schrijven vrijwel onveranderd staat op $1.658 per troy ounce. De zilverprijs ging netto een paar tienden van een procent omlaag en staat op moment van schrijven op $31,55. In euro's zijn de actuele prijzen voor goud en zilver respectievelijk €1.265 en €24,07 per troy ounce. Het grootste nieuws op het gebied van goud en zilver was wellicht de publicatie van de laatste voorraadcijfers op de COMEX. Die cijfers lieten zien dat er in de kluis van Brink's ongeveer 1,5 miljoen troy ounce zilver is overgebracht van de beschikbare voorraad naar één van de klanten. Hiermee zakte de beschikbare voorraad voor het eerst sinds september vorig jaar weer onder de 30 miljoen troy ounce.

De aandelenmarkten veerden vandaag weer een klein beetje op, nadat de verschillende Europese en Amerikaanse beurzen gisteren flink lager waren gesloten. De olieprijs zakte een klein beetje weg, maar de daling van 0,14% voor WTI olie en 0,17% voor Brent olie mag eigenlijk geen naam hebben. De actuele prijzen voor vaten WTI en Brent zijn respectievelijk $102,56 en $119,98. Daarmee staan we pakweg $6 onder de recordniveaus van kort geleden.

Op de obligatiemarkt zagen we gedurende de dag een kentering in het sentiment. Tegen de verwachting in gingen de rentes op Spaanse en Italiaanse obligaties weer wat omlaag, terwijl de rente op Amerikaans en Duits schuldpapier met een looptijd van 10 jaar juist steeg. De actuele rentestanden voor de 10 jaars obligaties van deze landen zijn in de hierboven gepresenteerde volgorde respectievelijk 5,87%, 5,53%, 2,03% en 1,78%. Hieronder ziet u het koersverloop van de dag, met als afsluiting een infographic over de markt van goudopslag.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Infographic over opslag van goud (via SilverDoctors)