Goud en zilver daily report

 

Goud noteerde vrijdag een winst van 0,39% op $1642,10  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 0,91% op €1254,65 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilver noteerde vrijdag een winst van 0,90% op $30,34 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 1,29% op €23,19 per troy ounce. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De goud en -zilverprijs noteerden vrijdag allebei groene cijfers. In de Aziatische handel daalden de prijzen nog, maar gaandeweg de Europese handel vonden goud en zilver de weg omhoog. Aan het einde van de Nederlandse handelsdag doken de prijzen weer naar beneden maar herstelden zich vrijwel helemaal. Goud noteert over de gehele week gezien een verlies van 1,2% terwijl zilver het met een verlies van 3% moest doen.

Opvallend was dat goud en zilver vrijdag sterk van de beurzen af bewogen. Waar goud en zilver winsten noteerden, doken alle inteationale beurzen diep de rode cijfers in met verliezen van rond de 2%. De zwaar tegenvallende banencijfers uit Amerika zijn hier de reden voor. In april is de werkgelegenheid in Amerika met 115.000 banen toegenomen, economen rekenden echter op 170.000.

De beurzen reageerden hier logischerwijs met forse dalingen op. Goud en zilver bewegen de laatste maanden sterk met de beurzen mee maar sprongen vrijdag na de bekendmaking van het banencijfer juist omhoog. De waarschijnlijke reden hiervoor is het feit dat de Fed door dit fors tegenvallende cijfer zich eerder genoodzaakt voelt om nieuwe stimulerende acties te ondeemen die in het voordeel van goud en zilver spreken.

Vrijdag zakte de prijs van ruwe olie zeer fors weg en kost een vat ruwe Amerikaanse olie voor het eerst in weken minder dan $100. De prijzen van goud en zilver zijn positief gecorreleerd met die van ruwe olie maar vrijdag was hier geen sprake van. Ondanks de tegenvallende cijfers uit de VS noteerde de dollar vrijdag 0,4% hoger tegenover de euro. De zwakkere euro is de reden voor de grotere winsten van goud en zilver wanneer men die uitdrukt in euro’s.

Uit de wekelijkse rondvraag van Kitco blijkt dat 10 respondenten de prijs van goud volgende week omhoog zien gaan, 8 naar beneden en 4 zijn neutraal. Het tegenvallende banencijfer uit de VS is de vooaamste reden voor de respondenten om de prijs van goud omhoog te zien gaan volgende week. De respondenten die het wat minder rooskleurig inzien denken onder andere dat de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland een negatieve invloed zullen hebben op de prijs van goud.