Goud noteert op het moment van schrijven een winst van 1,24% op $1637,00 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 0,89% op €1309,83 per troy ounce.
Zilver noteert op het moment van schrijven een winst van 4,24% op $29,73 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 3,99% op €23,77 per troy ounce.
Zilver noteert vandaag een winst van meer dan 4% en laat daarmee zijn grootste dagelijkse stijging van dit jaar zien. Goud bleef wat achter maar noteert vandaag een winst meer dan 1% en behaalde daarmee zijn hoogste prijs in een maand tijd.
Beleggers waren vandaag over het algemeen positief gestemd en de aandelenbeurzen noteren dan ook allemaal een ruime plus. Alle ogen waren vandaag gericht het rentebesluit van de ECB en de bijbehorende toespraak van ECB president Draghi. De rente bleef zoals verwacht ongewijzigd en Draghi gaf aan dat banken in ieder geval tot het einde van dit jaar gebruik kunnen maken van de goedkope leningen met een looptijd van 3 maanden. Ook al lagen deze uitspraken in de lijn der verwachting, toch reageerden beleggers hier positief op.
De winsten hadden echter nog groter kunnen zijn wanneer de ECB nieuwe stimuleringsmaatregelen had aangekondigd. Aangezien dit de economie (tijdelijk) ten goede komt zullen aandelen hier positief op reageren. Voor goud en zilver is zo’n aankondiging nog positiever aangezien er dan geldontwaarding plaatsvindt en dat een toevlucht naar edelmetalen op gang brengt. Wellicht dat de beleggers vandaag een voorschot namen op een toezegging van de stimuleringsmaatregelen.
De euro won vandaag weer wat terrein terug van de dollar. De zwakkere dollar is gunstig voor de prijs van goud en zilver, uitgedrukt in euro’s zijn de winsten echter wat kleiner. De prijs van ruwe olie steeg vandaag ook met meer dan 1%, dit is een positieve indicator voor de edelmetalen.
In India was de vraag vandaag naar goud minder groot dan normaal, vorige week toen de prijs van goud ook omhoog ging deden Indiase handelaren het edelmetaal ook al van de hand. Redenen zijn de oplopende rentevoeten en beter presterende aandelenmarkten. Hierdoor ruilen Indiase goudhandelaren hun goud momenteel graag in voor cash, aldus de Bombay Bullion Associaton. Tevens wordt er momenteel in Azië veel sloopgoud verkocht door particulieren.