Goud en zilver daily report (13-07-2012)

Uitgedrukt in euro's doet goud het goed, want door de lagere wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar moeten beleggers naar verhouding meer euro's meebrengen om dezelfde hoeveelheid goud te kunnen kopen. De spotprijs van goud tikte vandaag even weer de €1300 aan, slechts 4% beneden het all-time record van €1357,57 in september 2011. Dat is ook te zien aan de prijzen van gouden munten en baren, want die liggen nu op een relatief hoog niveau ten opzichte van vorig jaar. De koersdaling van zilver was de laatste maanden groter dan die van de euro tegenover de dollar, waardoor zilver nu wel ruim beneden haar oude record in euro's staat. Momenteel is de spotprijs voor een troy ounce zilver €22,24, ongeveer 30% beneden de recordprijs van €32,71 eind april vorig jaar.

Het negatieve sentiment rondom de zwakke goud- en zilverprijzen wordt dus enigszins gecompenseerd door de verzwakking van de euro tegenover de dollar. Dat is goed nieuws voor wie zijn goud of zilver nu van de hand wil doen, maar minder goed nieuws voor iedereen die nog van plan is om wat bij te kopen. Bij een wisselkoers van $1,31 tegenover de euro zouden beleggers bijvoorbeeld een kleine €100 besparen op elke troy ounce goud die ze kopen. De actuele wisselkoers is $1,22, een gevolg van de aanhoudende schuldencrisis in verschillende delen van Europa. Vooral Spanje ligt de laatste weken onder vuur vanwege de te hoge begrotingstekorten en de zwakke bankensector. Deze week presenteerde de Spaanse premier Mariano Rayoj zijn plan om in de komende 2,5 jaar in totaal €65 miljard te bezuinigen, een moedige (maar noodzakelijke) stap gezien de slechte staat van de Spaanse economie.

De zilverprijs liet in de nacht van donderdag op vrijdag een merkwaardige daling zien, om vervolgens bij het openen van de handel op de New York Globex weer terug te keren naar het oude niveau. We hebben nog geen verklaring voor deze opvallende koersbeweging kunnen vinden. De markt leek zich er weinig van aan te trekken, want de koers bleef in de daarop volgende uren vrij vlak.

Aandelen en olieprijs

De aandelenmarkt lag er vrijdag ook positief bij, want zowel Europese als Amerikaanse indices gingen ruim een procent omhoog. De Duitse beurs – die doorgaans vrij conjuctuurgevoelig is – steeg zelfs 2,15%. Een negatieve uitschieter in Amsterdam was de kleine financial SNS Reaal, die al in de ochtend bijna 20% van haar waarde verloor. Hierover is al het nodige geschreven in de Dagelijkse kost van vrijdag. Ook de olieprijs ging omhoog, WTI olie steeg met 1,5% naar $87 en Brent olie steeg met 1,32% naar meer dan $102 per vat.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo