Goud en zilver daily report

 

Goud noteert op het moment van schrijven een winst van 0,04% op $1612,82  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een verlies van 0,08% op €1298,16 per troy ounce.

Zilver noteert op het moment van schrijven een winst van 0,97% op $28,13 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 0,81% op €22,664 per troy ounce.

Goud en zilver begonnen de handelsweek gisteren relatief rustig met gematigde winsten. Bij het uitblijven van belangrijk nieuws deden alle markten gisteren zeer weinig en goud en zilver bewegen vooralsnog sterk met de beurskoersen mee. Vandaag doen goud en zilver vrijwel hetzelfde als maandag en laten wederom kleine winsten zien.

Zowel goud als zilver begonnen de dag met een kleine plus en noteerden beiden de hoogste dagkoers rond half 3 Nederlandse tijd. Zilver wist de die winst vast te houden terwijl goud lichtelijk in waarde daalde en op het moment van schrijven nog een minimale winst overhoudt. Net als gisteren tonen beide edelmetalen relatief gezien weinig volatiliteit, dit heeft waarschijnlijk te maken met het ontbreken van nieuws en de vakantieperiode. De verhandelde volumes lagen volgens persbureau Reuters zowel gisteren als vandaag dan ook flink onder het 30-daagse gemiddelde. Maandag bereikte het dagelijkse aantal verhandelde contracten op de COMEX  zelfs zijn laagtepunt in 2012.

Het lijkt er momenteel op dat beleggers afwachten of centrale banken binnenkort nieuwe stimuleringsmaatregelen ondeemen. Chuck Butler, directeur wereldmarkten bij EverBank, verklaarde tegenover The Street als volgt: “It's kind of like the markets have taken a breather, and they're waiting to see what the two central banks – theFederal Reserve and the European Central Bank — are going to do,”. Hij vervolgde: “I think the markets are really just waiting for that to happen to see where they go from there.” Het zal voorlopig nog even duren voor dat er meer duidelijk is over welke koers de centrale banken gaan varen, de eerstkomende Fed vergadering is 22 augustus en de ECB laat 6 september weer van zich horen.

Wanneer de Fed of ECB met nieuwe stimuleringmaatregelen komt zou dit een positief effect hebben op de goud en –zilverprijs. Uit een recente rondvraag van Reuters onder Wall Street economen bleek dat een meerderheid verwacht dat de Fed uiterlijk in september met een aankondiging van een 3e ronde monetaire verruiming komt, anders is zo’n besluit te dicht in de buurt van de verkiezingen. Naast  deze rondvraag zijn er nog tal van andere signalen dat de Fed binnenkort extra maatregelen gaat ondeemen. Zo drong de Boston Fed president, Eric Rosengren, vandaag in een interview met de Wall Street Joual aan op meer stimulans van de Fed door middel van het opkopen van staatsobligaties om zo de verzwakte  economie te helpen.