Goud en zilver daily report (18-07-2012)

De goudprijs sloot vandaag op $1.570,80, een daling van 1,18% ten opzichte van het slot van dinsdag. De zilverprijs verloor minder, want de slotkoers was woensdag met $27,07 maar 0,81% lager dan die van de dag ervoor. De goudprijs schommelt nu al een tijdje tussen de $1570 en $1600, waarbij de zwakkere koers van de euro ten opzichte van de dollar nog steeds zorgt voor relatief hoge goudprijzen in onze eigen valuta. De zilverprijs wist onlangs boven de technische bodem van ongeveer $26 te blijven, maar de neergaande trend die in maart werd ingezet lijkt nog steeds niet echt gebroken te zijn. De zwakte in de zilvermarkt kan zowel verklaard worden door een minder grote vraag van beleggers als door een minder grote vraag vanuit de industrie. In Azië zien we tekenen van een groeivertraging, terwijl de economische groei in de VS en in Europa nog steeds zwak blijft. Ondertussen tonen ook beleggers wat minder belangstelling voor zilver, gezien de lagere verkoopcijfers bij de Amerikaanse en Canadese munt ten opzichte van 2011.

Dinsdag zagen we een opvallende neerwaartse koersbeweging tijdens de Amerikaanse handel, waarbij goud een intraday dieptepunt van $1573 bereikte en zilver even wegzakte tot $26,85. Deze daling viel samen met een verklaring van Ben Beanke voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarmee hij opnieuw kenbaar maakte dat de economische groei tegenvalt en de werkloosheid relatief hoog blijft. De neerwaartse koersbeweging werd kort daaa gevolgd door een even sterke opwaartse beweging, een fenomeen dat we vaker zien in de goud- en zilvermarkt.

De zakenbank UBS kwam deze week tenslotte met het bericht dat de handel in fysiek goud ook in Azië op een lager pitje staat. De Zwitserse bank spreekt van een handelsvolume van minder dan 5.700 kilo goud op de Shanghai Gold Exchange over de afgelopen vijf dagen, een waarde die 30% onder het 12-maands gemiddelde zou liggen. In India zou de vraag naar fysiek goud ook wat minder groot zijn, vooamelijk door de lage koers van de roepie ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In juni was het sentiment onder de Indiase beleggers iets positiever: toen voegden de verschillende goud-ETF's in totaal nog 1,26 miljoen troy ounce aan hun portefeuille toe.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD