Goud en zilver daily report (19-07-2012)

In euro's staat de goudprijs momenteel op €1.288 per troy ounce en zilver op €22,19. Opnieuw geen spectaculaire veranderingen ten opzichte van vorige week, want de wisselkoers tussen de euro en de dollar lijkt enigszins te stabiliseren op iets meer dan $1,22. Het gebrek aan richtinggevend nieuws van centrale banken en beleidsmakers zorgt ervoor dat de prijzen van goud en zilver dicht bij huis blijven. De zomermaanden zijn traditioneel zwak voor goud, maar blijkbaar ook voor zilver. De CME Group maakte bekend dat er in de eerste helft van 2012 maar liefst 41% minder zilverfutures werde verhandeld dan een jaar eerder. Het totaal aantal verhandelde contracten van 5.000 troy ounces zakte naar 7,09 miljoen stuks. In de maand juni was de handel in zilverfutures op de Comex 19% lager dan diezelfde maand in 2011.

De handel in goudfutures bleef wel vrij actief in de eerste helft van 2012, want volgens de CME Group steeg het volume van futures met 2,5% ten opzichte van de eerste helft van 2011. De afgelopen maand werden er 14% meer goudfutures verhandeld dan in juni 2011, waarmee het verschil in sentiment op de goud- en zilvermarkt snel duidelijk wordt. Dat verschil in sentiment zien we ook terug in de ratio tussen goud en zilver, want die liep van 49:1 eind februari op tot 59:1 nu.

De verschillende Europese en Amerikaanse beurzen waren de afgelopen week ook positief gestemd. De AEX passeerde de grens van 320 punten en de Dow Jones kruipt alweer richting de grens van 13.000. Wat dat betreft zou men de schuldencrisis in Europa en de problematische financiering van Amerikaanse, Britse en Japanse overheden bijna vergeten. De olieprijs liep vandaag ook weer op: en vat WTI steeg met 3,1% tot $92,66, terwijl Brent olie 2,5% hoger staat op $107,80. De stijging is volgens berichtgeving op Zero Hedge (gedeeltelijk) te verklaren door uitspraken van de Israelische premier Netanyahu.

Zonnepanelen

Een ander nieuwtje dat mogelijk een impuls kan geven aan de zilvermarkt komt van de Japanse premier. Hij maakte plannen bekend om het gebruik van zonne-energie te stimuleren, waarbij fiscale stimulering de vraag moet versterken. Zonnepanelen bevatten veel zilver en een groeiende vraag betekent ook dat er meer zilver nodig is. Het stimuleren van zonne-energie in Japan is een logische reactie op het groeiende verzet tegen keenergie. De ramp in Fukushima krijgt opvallend weinig aandacht in de Nederlandse media. Onlangs was er in Tokyo een grootschalige demonstratie tegen het gebruik van keenergie.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo