Goud en zilver daily report [20-01-2012]

Op moment van schrijven staat de goudprijs op $1.663 en €1.285 per troy ounce en noteert zilver $31,70 en €24,55. Daarmee houdt goud stand boven haar 200-daags gemiddelde en is zilver overtuigend door een belangrijk weerstandsniveau van $30,50 gebroken. Volgens Phil Streible, grondstoffenhandelaar bij RJO Futures, vond er vandaag veel technische handel plaats. Rond deze prijsniveau's voor goud en zilver zijn er veel short posities die gedekt worden, waardoor de prijs makkelijker kan stijgen. Meer handelaren nemen nu posities in, waardoor de prijs stijgt.

Verder valt op dat de EUR/USD wisselkoers niet meer verder lijkt te zakken, waardoor de goudprijs weer wat steun vindt. Op momenten dat de Amerikaanse dollar relatief sterk staat tegenover de andere ongedekte valuta staat goud en zilver vaak wat onder druk. Dat de dollar niet meer verder aansterkt tegenover de euro geeft dus een positief signaal af aan goud. Volgens Jon Nadler, een goud- en zilveranalist die regelmatig schrijft voor Kitco en die zich vooral bezighoudt met technische analyse, is het belangrijk dat goud de stijging vast weet te houden tot boven de $1.700. Als we dat niveau niet weten te doorbreken kunnen we volgens hem weer terugzakken tot $1.400.

Volgende week zal de Chinese markt gesloten zijn vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar, waardoor er wat minder handel zal zijn in goud. Ook in India is de vraag naar goud iets teruggezakt, veroorzaakt door een zwakkere roepie die het goud voor Indiërs relatief duur maakt. Volgende week zouden de prijzen van beide metalen hierdoor weer iets kunnen zakken, al zal effect hiervan volgens HSBC niet zo heel groot zijn.

De olieprijs zakte vandaag juist wat terug, want WTI olie zakte met 1,92% tot $98,61. De Brent olie werd 1,19% goedkoper en staat op moment van schrijven op $110,11. Samen met de iets aansterkende euro betekent dat minder druk op de bezineprijs, die eerder deze week nog richting een recordprijs van $1,75 per liter ging.

Uit de wekelijkse Kitco News Gold Survey bleek dat 9 van de 23 ondervraagden rekening houdt met een stijgende goudprijs, terwijl er eveneens 9 rekening hielden met een daling en 5 een neutrale positie innamen. Onder deze ondervraagden zitten bullion dealers, investeringsbanken, futures handelaren, fondsbeheerders en technische analisten.

Goud in dollars, ten opzichte van het slot van gisteren ongeveer 0,7% hoger

Goud in euro's liet hetzelfde beeld zien

Zilver steeg 4% in dollars

En in euro's steeg de zilverprijs nog iets meer

Enquête van Kitco onder professionals geeft verdeelde meningen weer over verwachtte goudprijs

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo