Goud en zilver daily report (27-06-2012)

De actuele prijzen van goud en zilver zijn respectievelijk $1567,20 en $26,77 per troy ounce, een daling van ruim 0,6 procent ten opzichte van het niveau van gisteren. In euro's rekent men op het moment van schrijven €1261 voor een troy ounce goud en €21,65 voor dat gewicht in zilver. De laatste maanden valt ons op dat vooral zilver het matig doet, want de zilver:goud ratio is sinds eind februari opgelopen van 48:1 naar een niveau van ruim 58:1 nu. Wie zijn goud inwisselt voor zilver krijgt vandaag de dag 20% meer zilver terug dan eind februari. Zoomen we wat verder uit, dan zien we dat de zilver:goud ratio in de afgelopen vijf jaar al toppen heeft gezien van boven de 80:1 en een bodem van 32:1.

Woensdagochtend leek het erop dat de goud en zilver voor de 3e dag op rij zouden weg bewegen van de inteationale beurskoersen. De edelmetalen maakte echter een kleine inhaalslag maar de winsten blijven gematigd en zilver noteert wederom een verlies. Uit het dagelijkse rapport van Nederlandse beurzen bleek dat de handel erg dun was, waarschijnlijk was dit voor goud en zilver ook het geval maar veerden beide edelmetalen aan het begin van de Amerikaanse handel op. Het lijkt erop dat de goud, zilver en –aandelenmarkt al een nietszeggende uitkomst van de EU-top hebben ingecalculeerd. De uitkomst kan daarom alleen maar meevallen en handelaren spelen daar nu op in.

De euro moest gisteren wat inleveren tegenover de dollar, hierdoor is de winst voor goud en het verlies voor zilver respectievelijk groter en kleiner. De prijs van ruwe olie steeg lichtjes vandaag, dit is over het algemeen een positief signaal.

Op de korte termijn is het aannemelijk dat de goudprijs voorlopig geen grote bewegingen gaat maken, over de periode van afgelopen 30 dagen is de goudprijs dan ook onveranderd. “We zitten nu in een zomerse periode waarin weinig actie zal ondeomen worden door de beleidsmakers in de drie sleutelmarkten, namelijk Europa, de VS en China.” Aldus Daniel Brebner, verantwoordelijk voor het onderzoek naar metalen bij de Deutsche Bank, tegenover BullionVault.

Voor de lange termijn blijft het vooruitzicht positief, zo werd vandaag maar weer eens bevestigd door analisten van zakenbank Merrill Lynch: “Naar onze mening blijft goud in een bull markt.” De verwachting van de analisten is dat de goudprijs naar $1700 zal gaan, vervolgens weerstand op zowel het $1800 als $1900/$1925 niveau zal zien en uiteindelijk richting het gebied van de $2100 a $2300 per troy ounce moet gaan.

Zilver:goud ratio loopt de laatste maanden weer flink op (Bron: Goldprice.org)

Goudprijs in USD op donderdagochtend (Bron: Goldprice.org)

Goudprijs in USD op donderdagochtend (Bron: Goldprice.org)