Goud en zilver daily report

Goud noteerde vrijdag een verlies van 0,38% op $1711,00 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteerde goud een winst van 0,41% op €1291,07 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilver noteerde vrijdag een verlies van 2,20% op $34,73 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteerde zilver een verlies van 0,99% op €26,58 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen week hadden goud en zilver het zwaar te voorduren met veel volatiliteit en forse verliezen. Beide edelmetalen noteerden dan ook hen grootste wekelijkse verlies sinds december vorig jaar, de goudprijs daalde afgelopen week met zo’n 3,5% terwijl zilver zo’n 2,2% in waarde daalde over de gehele week bekeken.

Het verlies voor goud van vrijdag ligt in de lijn met de inteationale beurskoersen die vrijdag een gemengd beeld lieten zien. Goud en zilver gedragen zich vooralsnog als risicovolle beleggingen en zijn daardoor momenteel sterk met de beurzen gecorreleerd. Het verlies van zilver is echter niet goed te verklaren als men naar de beurskoersen kijkt. Zilver toont over het algemeen grotere prijsschommelingen dan goud maar ook dat verschil is te groot voor een logische verklaring van de ruime 2% daling. Wat een rol zou kunnen hebben gespeeld is het feit dat zilver vrijdag begon op het niveau waarmee het de week begon, goud daarentegen stond al op een fors verlies. Beleggers kunnen door dit gegeven gedacht hebben dat zilver nog een correctie naar beneden kon verwachten en hebben zodoende het edelmetaal van de hand gedaan.

Wat in ieder geval wel van negatieve invloed was op zowel goud als zilver is de sterke dollar van vrijdag, de dollar won bijna 1% tegenover de euro. Dit werd vooamelijk veroorzaakt door slecht nieuws uit Europa. Zo vielen detailhandelscijfers uit Duitsland minder goed uit dan verwacht en maakte Spanje bekend dat het begrotingstekort met 1,2 verhoogd moet worden dit jaar naar 5,8% van het BBP, tevens werd bekend gemaakt dat het aantal werklozen in Spanje toegenomen is. Hierdoor zijn noteren zowel goud als zilver een stuk gunstiger uitgedrukt in euro’s.

De grote volatiliteit van deze week heeft ook zijn weerslag gehad op de verwachtingen voor komende week. Waar vorige week nog 8 op 10 deelnemers van de wekelijkse enquête van Kitco de goudprijs zag stijgen, zijn dat er deze week nog ruim 6 op 10.