Goud en zilver gaan met grote verliezen de dag uit

We zien wel vaker zulke spectaculaire koersdalingen voor goud en zilver, maar het blijft verdacht als dat gebeurt onder omstandigheden die juist gunstig moeten zijn voor de edelmetalen. Toen de Zwitserse centrale bank aankondigde de munt impliciet te koppelen aan de euro (door een maximale wisselkoers van €1,20 te handhaven), zagen we goud en zilver bijvoorbeeld ook flink dalen. Zeer merkwaardig, want het wegvallen van de Zwitserse Frank als zeer sterke valuta zou juist een stroom van vermogen richting goud en zilver teweeg moeten brengen.

Vandaag de dag is het niet anders, want juist op de dag dat de ECB haar loket opende voor een nieuwe ronde van goedkope langlopende leningen aan Europese banken (€529,5 miljard in totaal aan ongeveer 800 banken) en waarop de Federal Reserve tevergeefs probeert uit te leggen dat de economie toch echt aan het herstellen is, zien we de koersen van goud en zilver flink onderuit gaan. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op $1696 per troy ounce, tegenover $1787 een dag eerder. Een daling van 5%, waarbij de kleine koerswinst van 0,76% gisteren in het niet valt.

Voor zilver is de klap zoals gebruikelijk nog wat groter, want het edelmetaal wist de winst van gisteren volledig te verspelen. Sloot de koers gisteren nog op $37,14, op het moment van schrijven is die met $2,60 gezakt tot een niveau van $34,54 per troy ounce. Dat is een daling van 6,99%, veel groter dan de winst van ruim 4,5% die gisteren werd neergezet.

Koersdaling het gevolg van manipulatie?

Hoe kan de koersval van vandaag verklaard worden? Het is – gezien de omstandigheden waaronder de prijs wegzakte – makkelijk om te zeggen dat er opnieuw manipulatie in het spel is geweest, maar harde bewijzen kunnen we op dit moment nog niet leveren. Daarom luisteren we ook graag naar wat de experts in de goud- en zilvermarkt te zeggen hebben over de actie van vandaag. Op King World News werd John Embry van Sprott Assett Management geïnterviewd. Hij verklaart de koersdaling door interventies op de 'papieren' zilvermarkt, waar met name de bullion banks als JP Morgan en HSBC zich schuldig aan maken. Embry verwijst naar een eerder interview op King World News, waarin Dan Norcini uitlegt dat de short posities in de markt onder druk staan. De actie van vandaag zou hier het gevolg van zijn. De shorts verliezen veel geld als de zilverprijs blijft stijgen, daarom kozen ze de aanval. Door nieuwe contracten op de markt te dumpen zakt de prijs, waardoor met name de speculanten die rekening houden met stijgende prijzen onder druk worden gezet. Door de zilverprijs af en toe flink te laten dalen worden nieuwe toetreders in de zilvermarkt gefrustreerd en blijft de prijs liggen, precies wat de bullion banks willen bereiken.

John Embry verwacht dat de daling van vandaag gevolgd zal worden door een krachtige opwaartse beweging, als gevolg van de krapte op de fysieke zilvermarkt en de zogeheten 'fundamentals'. De verhouding tussen vraag en aanbod in de zilvermarkt dwingt vroeg of laat een hogere prijs af, waardoor John Embry de daling van vandaag bestempelt als een goed moment om te kopen. Hij sluit zich aan bij de woorden van goudspecialist Jim Sinclair, die tegenover King World News zegt dat iedereen rekening moet houden met toenemende volatiliteit op de financiële markten.

Jim Sinclair schrijft vandaag op zijn eigen blog dat de koersdaling van vandaag niets anders was dan 'window dressing', bedoeld om de goud- en zilverprijzen wat te drukken om ruimte te maken voor een nieuwe ronde van monetaire verruiming door de Federal Reserve. Dat gebeurt trouwens al via de extreem lage rente, maar ook via de zogeheten swap-constructies die de Federal Reserve uitvoert om meer liquiditeit in de markt te brengen via de bankensector.

Op Kitco lezen we dat de daling van de goud- en zilverprijs vandaag het gevolg is van 'technische verkopen', winstnemingen en de woorden van Beanke over het zogenaamde economische herstel. De prijzen van beide metalen zijn in de eerste twee maanden van dit jaar al behoorlijk opgelopen, waardoor de markten volgens Jim Wyckoff van Kitco ''rijp waren voor een correctie''. Volgens zijn technische analyse is de opwaartse trend voor zilver nog niet gebroken en kan de neerwaartse beweging pas op stoom komen nadat de prijs van zilver weer door het niveau van $32,64 gezakt is. De eerste weerstandspunten zijn $35 en $35,50 en het steunpunt ligt volgens Wyckoff op $34. Op moment van schrijven schommelt de zilverkoers tussen deze punten. Voor goud is het psychologische steunpunt $1700, een niveau dat inmiddels al doorbroken is.

Wel of geen economisch herstel?

De woorden van Beanke over het aansterken van de Amerikaanse economie vallen mogelijk ook in slechte aarde bij de goudbeleggers, aldus de berichtgeving op de reguliere media. Wat ons betreft zijn de signalen van herstel op de Amerikaanse economie, zoals de lagere werkloosheid, de betere cijfers vanuit de industriele sector en de huizenmarkt en de vooruitzichten voor de consumentenbestedingen, op zijn minst arbitrair. Vorige week publiceerden we een lijst van 55 signalen die juist aangeven dat het helemaal niet goed gaat met de Amerikaanse economie. Wat ons betreft moeten de goud- en zilverprijzen nog veel verder stijgen om zich te corrigeren voor de alsmaar groeiende balansen van de grootste centrale banken in de wereld (FED, ECB, BoE, BoJ).

Wie niet gelooft in de manipulatieve aard van centrale banken moet zich nog maar eens in de documenten verdiepen. Op de website van GATA verscheen in 2008 al een uitgebreid artikel waarin wordt verwezen naar diverse documenten waaruit blijkt dat het manipuleren van de goudprijs zelfs één van de taken is van de Amerikaanse centrale bank. Alan Greenspan verklaarde in 1998 tegenover het Congres dat ''centrale banken (meerdere dus!) klaar staan om goud uit te lenen in toenemende hoeveelheden, mocht de prijs van goud stijgen''.

Olie en US Dollar index

De olieprijs liet geen spectaculaire koersbeweging zien en bleef liggen op een niveau van ruim $123 voor een vat Brent olie. De WTI olie werd wel iets goedkoper en staat momenteel op een kleine $107 per vat. De US Dollar index, die de waarde van de wereldreservemunt afzet tegen een mandje van zes andere valuta, steeg vandaag met 0,71% tot een niveau van 78,8.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Tenslotte willen we u ook graag nog even wijzen op een fragment uit de hoorzitting van de Federal Reserve, waarin Ben Beanke weer aan de tand wordt gevoeld door Ron Paul. U zult inmiddels wel begrijpen waarom wij graag over Ron Paul berichten, want wij vinden veel herkenning in zijn verhaal over inflatie, geldontwaarding en de centrale economische planning via een centrale bank.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo