Goud en zilver report (Week 17)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €937,60 naar €941,84 per troy ounce, een kleine plus van 0,45%. De zilverprijs steeg van €457,18 naar €458,44, een bijna verwaarloosbare winst van 0,28%. In dollars steeg de prijs van goud van $1.295,56 naar $1.303,08 (+0,058%) en de prijs van zilver van $19,65 naar $19,74 (+0,46%) per troy ounce. De euro/dollar wisselkoers steeg van $1,3812 naar $1,3834 (+0,16%).

Volatiliteit

Hoewel de prijzen van beide edelmetalen netto nauwelijks van hun plaats kwamen was het verloop gedurende de week een stuk grilliger. Kort na de opening van de handel op maandag doken goud en zilver een procent onderuit en op donderdagmiddag gebeurde hetzelfde. De daling van donderdag werd echter vrij snel gevolgd door een minstens zo krachtige koersstijging, die de prijs van zilver weer terug bracht naar de slotkoers van een week eerder. Vrijdag wist goud nog een kleine winst te pakken, terwijl zilver stabiliseerde.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Er waren geen macro-economische cijfers die vooraf gingen aan de plotselinge prijsstijging van donderdag. Wel was er op dat moment nieuws uit Oekraïne. Russische troepen waren aan de grens met Oekraïne begonnen aan militaire oefeningen. In de wereld van flitshandel is het goed mogelijk dat dit nieuws een kortstondige vlucht richting ‘goud’ ontketend heeft. We schrijven goud tussen haakjes, omdat de goudprijs wordt vastgesteld op een markt waar zelden fysiek edelmetaal wordt opgevraagd.

Piketty’s Gold?

Begin deze week verscheen er een in artikel in de New York Sun, gebaseerd op een passage uit het nieuwe boek ‘Capital’ van professor Thomas Piketty. Piketty laat in zijn boek een grafiek zien van de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten en Europa, een grafiek die terug gaat tot het jaar 1900. Wat opvalt is dat er in 1971 een einde kwam aan een veertig jaar lange trend van dalende inkomensongelijkheid. Sindsdien heeft de top 10% veel meer geprofiteerd dan de rest van de bevolking. Vandaag de dag is de inkomensongelijkheid in de VS op het hoogste niveau in tenminste 110 jaar tijd.

Wat veroorzaakt de plotselinge toename in inkomensongelijkheid? En waarom gebeurde dat in Europa in veel mindere mate? Piketty stelt dat de trendbreuk samenvalt met de ontkoppeling van het dollarsysteem aan goud, waarmee het tijdperk van vrijwel onbeperkte dollarcreatie was aangebroken. Wat volgde was een lange periode van dalende rente, financiële innovaties en een opeenvolging van bubbels en crises. Volgens Piketty heeft het tijdperk vanaf 1971 tot en met het heden vooral veel goeds gebracht voor mensen die optimaal gebruik wisten te maken van dit financiële systeem. De grote massa ging er op achteruit, wat ook te zien is aan de werkgelegenheid. Was in de periode van 1947 tot 1971 gemiddeld 4,7% van de Amerikanen werkloos, sinds 1971 lag het gemiddelde op 6,4%.

De volgende grafiek geeft veel stof tot nadenken. Als de ontkoppeling van goud daadwerkelijk het verschil maakte, hoe moet een toekomstig geldsysteem er dan uitzien dat de inkomensongelijkheid weer kan verkleinen?

Inkomensongelijkheid VS nam toe na de ontkoppeling van de dollar aan goud

Inkomensongelijkheid VS nam toe na de ontkoppeling van de dollar aan goud

CIBC gaat goud verkopen

In veel Westerse landen is het goudloket van de bank al lang opgedoekt. Wilde je in goud beleggen, dan moest je maar een beleggersrekening openen en daar aandelen van een goud-ETF in stoppen. Of je opende een goudrekening, waarvan je ook zeker wist dat je nooit fysiek goud te zien zou krijgen.

De Canadese bank CIBC breekt anno 2014 met deze trend door het goudloket opnieuw te openen. Bij de bankfilialen van CIBC en op deze website kan iedereen vanaf nu fysiek goud aanschaffen. Het assortiment is beperkt tot de gouden Maple Leaf, de zilveren Maple leaf en diverse goudbaren en zilverbaren.

cibc-gold-silver

De CIBC bank opent een loket voor fysiek goud en zilver (Bron: Newswire.ca)

Rusland viert annexatie Krim met herdenkingsmunt

Een Russisch bedrijf probeert letterlijk munt te slaan uit de ontwikkelingen in Oekraïne, door 500 zilveren herdenkingsmunten van 1 kilogram te produceren. Op de voorkant van deze munt staat het portret van Poetin groot afgebeeld, terwijl op de achterkant de Krim en het Russische symbool van de tweekoppige adelaar te zien is.

Meer over deze bijzondere munt leest u op de nieuwspagina van Goudstandaard.

Nieuwe herdenkingsmunt ter viering van de annexatie van de Krim

Nieuwe herdenkingsmunt ter viering van de annexatie van de Krim

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo